Výborná kôprovka plná krémovej chuti vďaka kešu orechom a lahôdkovému droždiu s bezlepkovou ryžovou knedľou a grilovaným seitanom. Knedľu môžete zameniť za šťuchané zemiaky, seitan za bezlepkový údený tempeh alebo volské oko, ak jedávate vajcia.
sezamový olej
1 cibuľa
1/2L zeleninový vývar alebo voda s koreňovou zeleninou, bobkovým listom a kúskom riasy wakame
2PL čerstvého kôpru
3PL lahôdkové droždie
3-4 dc domácej kešu smotany (recept v pozn.)
umeocot, jablčný ocot/ citrón, soľ, čierne korenie na dochutenie
trocha kuzu/kukuričný škrob/ryžová múka na zahustenie
Na oleji restujeme do zlatista nakrájanú cibuľu, zalejeme vývarom, necháme zovrieť a mixujeme aby tam neboli kúsky cibule. Pridáme kešu smotanu, kôpor, lahôdkové droždie, soľ a varíme spolu cca 10 minút. Zahustíme podľa potreby a dochutíme umeoctom, jablčným octom a čiernym korením.
Ak nemáme vývar použijeme vodu so zvyšnými surovinami a varíme spolu cca 20 minút, zeleninu a bobkový list vyberieme.
Seitan nakrájame a restujeme na troche olivového oleja, môžeme dochutiť trochou tamari omáčky.
Podávame s parenou knedľou.
Dobrú chuť!
Pozn. Kešu smotana - 1diel kešu mixujeme vo výkonnom mixéri samostatne, pridáme 1-2 diely vody a znova mixujeme na hladkú smotanu.