Leto nám ponúka veľkú škálu čerstvej zeleniny, u nás sa nadmieru tento rok darí cukete. Je kopec možností ako ju využiť, nielen na slano ale aj v podobe koláča. Tieto domáce cestoviny sú výbornou kombináciou cukety, paradajky, špenátu a čerstvej petržlenovej vňate doplnené o domácu kešu smotanu, vytvárajú tak dokonalé jedlo. Ak zapojíme do prípravy jedla aj rodinu či deti, bude z toho zábava a jedlo raz dva hotové.
cuketové gnocci
2dc vareného pšena (napr. z raňajok)
1 malá cuketa (moja mala 170g)
3dc ryžovej múky
omáčka
1PL olivový olej
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
10 cherry paradajok
cca 50 g baby špenátu
1-2PL lahôdkové droždie
2dc kešu smotany (recept v pozn.)
trocha vody z cestovín
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
dochutenie : soľ, štipka muškátového orieška a čilli
voliteľné: trocha bieleho misa/pár kvapiek tamari
Cuketu nakrájame a mixujeme na hladko v mixéri, pridáme pšeno, znova mixujeme, môžeme jemne osoliť a primiešame múku. Vypracujeme nelepivé cesto.
Z cesta tvarujeme valce s priemerom cca 1cm a nožom nakrájame na cca 1cm kúsky. V rukách každý kúsok pregúľame a opačnou stranou vidličky spravíme zárezky.
Varíme vo vriacej osolenej vode, kým vyplávu na povrch cca 2 minúty.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, nakrájané paradajky, špenát, osolíme a chvíľu spolu restujeme. Podlejeme trochou vody z cestovín, pridáme kešu smotanu, vňať, uvarené gnocci, necháme prevrieť.
Dochutíme muškátovým orieškom, štipkou čilli na zvýraznenie chuti. Môžeme primiešať trocha bieleho misa a podávame. Výborne sa k jedlu hodí trocha čerstvej rukoly.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody, znova mixujeme na hladkú smotanu.