Vynikajúci, veľmi lahodný koláč samozrejme bez lepku a cukru. Do domáceho tvarohu použijeme citrón v bio kvalite, nakoľko použijeme aj kôru, kvalitné kokosové mlieko v plechovke nemá obsahovať okrem kokosu a vody žiadne iné zložky.
Korpus
1dc pekanových orechov
1dc bezlepkové ovsené vločky
½ dc ovsená múka
2PL datľový sirup
3PL kokosový olej
štipka soli
½ čl škorice
Tvaroh
1 biele tofu bez GMO
tuhá časť kokosového mlieka z plehovky
ryžový sirup podľa chuti
5PL citrónová šťava (alebo podľa chuti)
bio citrónová kôra z 1 citróna
štipka vanilky
1PL práškový agar (voliteľné)
Karamelová omáčka a pekany
5PL datľový sirup
5PL kokosové mlieko
štipka soli a vanilky
1dc pekanové nasekané orechy
½škorica
Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Malú tortovú formu s odnímateľným okrajom cca 19 cm vystelieme papierom na pečenie.
Všetky ingrediencie na korpus mixujeme v kuchynskom robotovi, cesto by malo po stlačení medzi prstami dobre držať pokope. Cesto natlačíme do pripravenej formy a poprepichujeme vidličkou a pečieme 15 minút, kým nie sú okraje zlatohnedé. Po upečení necháme vychladnúť.
Najskôr odoberieme tuhú časť kokosového mlieka, ktorú sme nechali cez noc v chladničke, vyšľaháme metličkovým šľahačom. Tvaroh si pripravíme mixovaním tofu s citrónovou šťavou a ryžovým sirupom. Aby sme dosiahli hladký krém, môžeme pridať pár lyžíc kokosovej vody, ktorá nám ostala. Po dosiahnutí krémovej konzistencie primiešame citrónovú kôru, vanilku a kokosovú šľahačku. Ak chceme tuhší tvaroh, môžeme k plnke primiešať 5 PL kokosovej vody s 1PL agaru, ktoré spolu chvíľu povaríme a primiešame k plnke. Nalejeme na korpus a necháme zatuhnúť v chladničke.
Karamelovú omáčku pripravíme zmiešaním kokosového mlieka s datľovým sirupom, štipkou soli a vanilky, varíme do zhustnutia. Pekanové orechy opražíme sa suchej panvici a primiešame k nim karamelovú omáčku. Navrstvíme na koláč. Uložíme do chladničky najlepšie na pár hodín alebo cez noc.