Voňavé, bezlepkové, bezcukrové, bezmliečne, naše obľúbené
palacinky. Cesto je nadýchané a jemné ako obláčik. Jablko, škorica a mandľový karamel je neprekonateľná
kombinácia. JRovnako výborné sú aj so
slivkovou plnkou.
1dc hrnček bezlepkové ovsené
vločky /teffová múka
1dc ryžová múka/gaštanová
2 PL kukuričný škrob/arrowroot/kuzu
1čl bezfosfátový prášok do pečiva
2dc hrnček mandľové/ryžové mlieko
1PL datľový/ryžový sirup
1PL jablková výživa
1čl citónová šťava
1 ľanové vajce (1PL mleté ľanové
semienko s 3 PL vody, 5 min. odstáť)
Cesto - vločky si pomelieme na múku v mixéri. Múky
preosejeme s práškom do pečiva a zvoleným škrobom.
Mlieko zmiešame s jablkovou výživou, sirupom,
citrónovou šťavou, ľanovým vajcom a škoricou, premiešame a spojíme so
suchou zmesou. Cesto ma tendenciu hustnúť, vďaka ovsu, podľa potreby mlieko
pridáme, aby sme dosiahli tekutejšie palacinkové cesto. Ak by cesto praskalo,
pridáme pár kvapiek sezamového oleja. Palacinky pečieme z oboch strán
dozlatista a odkladáme pod utierku, tam pekne zmäknú.
Jablká nakrájame na malé kocky, dáme na panvicu so zvyšnými
ingredienciami a dusíme pod pokrievkou 5-10 minút.
Palacinky plníme jablkovou plnkou, prelejeme karamelom
a môžeme posypať na sucho opraženými mandľovými lupienkami.
Mandľový karamel : 3PL datľového sirupu, 2PL mandľového
masla, 2PL mandľového mlieka a štipka škorice alebo vanilky. Všetko spolu
chvíľu zahrejeme, premiešame metličkou aby sa chute prepojili, po chladnutí
tuhne.