RECEPTY

Chrumkavé bezlepkové wafle s mandľovým karamelom


Tieto wafličky sú nadýchané a chrumkavé, bez cukru a skutočne lepšie sú z bezlepkovej múky, skúšali sme ich aj zo špaldy, no neboli také chutné. Rovnako dobre fungujú rôzne múky v ľubovoľnom pomere. Vyskúšali sme gaštanovú, chufa (zemné mandle), ryžovú, čirokovú, pohánkovú a výsledok bol stále výborný. K wafliam sa hodí dusené jablko, hruška alebo slivka. (podľa sezóny)

  • 3dc mandľové mlieko
  • 2čl citrónová šťava/jablčný ocot
  • 240 g múky (napr. ovsená s ryžovou a 1PL kukuričného škrobu)
  • 1čl prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • 1PL ryžový sirup/datľový
  • ½ dc rozpustený kokosový olej/sezamový/alsan bio maslo
  • ½ čl škorice alebo vanilky
  1. Mlieko zmiešame s citrónom a necháme odležať 5 minút, aby nám vznikol cmar.
  2. Preosejeme si múky, aby sme dosiahli nadýchanosť. Pridáme prášok do pečiva, soľ, vanilku alebo škoricu.
  3. Do suchej zmesi pridáme sirup, olej a cmar, premiešame.
  4. Do rozohriateho waflovača nalejeme cesto do stredu a pečieme, až pokým neprestane unikať para z waflovača, neotvárame skôr, inak by neboli chrumkavé.
  5. Podávame s mandľovým karamelom alebo džemom, sezónnym ovocím, karobovou čokoládou, kokosovou šľahačkou. (tuhá časť kokosového mlieka zachladená cez noc v chladničke sa vyšľahá na šľahačku)

Mandľový karamel – v hrnci zohrejeme 1dc mandľového mlieka a datľového sirupu podľa chuti, štipka škorice a 2PL mandľového masla, dobre premiešame so šľahačkou metličkou a trocha prehrejeme. Chladnutím sa karamel zahustí. 

TIP: sezónne ovocie nakrájame na kocky, podlejeme trochou mlieka, pridáme škoricu a datľový sirup podľa chuti, posypeme trochou kuzu alebo kukuričného škrobu. Premiešame a pár minút prikryté podusíme. 

Dobrú chuť!



Počet videní: 176