Tieto wafličky sú nadýchané a chrumkavé, bez cukru a skutočne
lepšie sú z bezlepkovej múky, skúšali sme ich aj zo špaldy, no neboli také
chutné. Rovnako dobre fungujú rôzne múky v ľubovoľnom pomere. Vyskúšali
sme gaštanovú, chufa (zemné mandle), ryžovú, čirokovú, pohánkovú
a výsledok bol stále výborný. K wafliam sa hodí dusené jablko, hruška
alebo slivka. (podľa sezóny)
3dc mandľové mlieko
2čl citrónová šťava/jablčný ocot
240 g múky (napr. ovsená
s ryžovou a 1PL kukuričného škrobu)
1čl prášok do pečiva
Štipka soli
1PL ryžový sirup/datľový
½ dc rozpustený kokosový
olej/sezamový/alsan bio maslo
½ čl škorice alebo vanilky
Mlieko zmiešame s citrónom
a necháme odležať 5 minút, aby nám vznikol cmar.
Preosejeme si múky, aby sme
dosiahli nadýchanosť. Pridáme prášok do pečiva, soľ, vanilku alebo škoricu.
Do suchej zmesi pridáme sirup,
olej a cmar, premiešame.
Do rozohriateho waflovača
nalejeme cesto do stredu a pečieme, až pokým neprestane unikať para
z waflovača, neotvárame skôr, inak by neboli chrumkavé.
Podávame s mandľovým
karamelom alebo džemom, sezónnym ovocím, karobovou čokoládou, kokosovou
šľahačkou. (tuhá časť kokosového mlieka zachladená cez noc v chladničke sa
vyšľahá na šľahačku)
Mandľový karamel – v hrnci zohrejeme 1dc mandľového mlieka a datľového sirupu podľa chuti, štipka škorice a 2PL mandľového masla, dobre premiešame so šľahačkou metličkou a trocha prehrejeme. Chladnutím sa karamel zahustí.
TIP: sezónne ovocie nakrájame na kocky, podlejeme trochou
mlieka, pridáme škoricu a datľový sirup podľa chuti, posypeme trochou kuzu
alebo kukuričného škrobu. Premiešame a pár minút prikryté podusíme.