RECEPTY

Bezlepková štrúdľa


Chrumkavá, upečené cesto dobre drží pokope, plnku sme spravili z domácich orechov. Dokonca aj na ďalší deň ostane cesto chrumkavé. S cestom sa samozrejme ťažšie pracuje ale ak si pomôžeme pri vaľkaní a rolovaní do požadovaného tvaru potravinovou fóliou a chladničkou, aj bez praxe to zvládne aj začiatočník. Z cesta vyjdú zhruba 2 menšia štrúdle.

  • 125 g alsan bio
  • 250 g múka (200g ovsená, 50g ryžová, 1PL kukuričný škrob)
  • 125ml voda
  • 1čl himalájska soľ
  • 1čl jablkový ocot
  • Plnka podľa chuti
  • Kokosová múka na posypanie miesto cukru
  1. Rúru si predhrejeme na 190-200 stupňov. Vystelieme si plech papierom na pečenie.
  2. Múky si preosejeme a spolu s ostatnými ingredienciami vypracujeme ručne cesto.
  3. Rozdelíme na dve časti a odložíme odležať na chvíľu do chladničky, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo.
  4. Pripravíme si na každé cesto zo spodu a z vrchu priehľadnú potravinovú fóliu dostatočne veľkú, aby sme mohli vyvaľkať cesto pomocou valčeka na obdĺžnik. Ak by sa nám cesto trhalo, na tých miestach cez fóliu pritlačíme, aby sa spojilo a vložíme na chvíľu späť do chladničky. Odstránime vrchnú fóliu, cesto potrieme plnkou do ¾ a opatrne rolujeme pomocou spodnej fólie. Opatrne premiestnime na papier na pečenie, najlepšie sa nám to podarí, ak si papier položíme tesne vedľa fólie a štrúdľu tak v poslednom štádiu stáčania len preklopíme. Najťažšia časť je za nami. J
  5. Vrch štrúdle potrieme rastlinným mliekom alebo vodou a vidličkou jemne popicháme. Pečieme cca 30 minút. Necháme úplne vychladnúť, vrch štrúdle posypeme kokosovou múkou.

TIP: orechová náplň – mleté vlašské orechy osladené datľovým sirupom, škoricou a citrónovou kôrou podľa chuti, pridáme trocha rastlinného mlieka aby sme dosiahli natierateľnú náplň.      Dobrú chuť.


Počet videní: 17