Vynikajúci sviatočný koláč zo špaldovej múky vo vegan verzii sladený len datľami a ryžovým sirupom. Alebo ako narodeninová dvojposchodová torta s priemerom 20cm. Vždy má veľký úspech, cesto je jemnučké ako pavučinka, luxusná pistáciová plnka s čokoládovou ganache.
Rúru predhrejeme na 170 stupňov a väčší plech vystelieme papierom na pečenie.
Mlieko zmiešame s citrónom a necháme chvíľu odstáť, premení sa na cmar.
Maslo roztopíme so sirupom a kávou, necháme vychladnúť a primiešame k mlieku.
Zvyšné suché ingrediencie preosejeme a premiešame. Pridáme tekutú časť, premiešame ručne aby sa všetko spojilo. Nemiešajte dlho, ani mixérom, inak cesto nebude nadýchané. Pečieme rozotreté na väčšom plechu alebo v dvoch tortových formách cca 25 minút. Urobíme test špáradlom. Necháme úplne vychladnúť. Tenké okraje koláča odkrojíme, necháme na ozdobu ako mrveničku.
Pripravíme si pistáciovú plnku. Maslo izbovej teploty vyšľaháme mixérom s datľovým cukrom a vanilkou. Pistácie mixujeme vo vysokorýchlostnom mixéri s nadstavcom na mletie kávy. Pridáme sirup a trocha rastlinného mlieka, znova mixujeme, vytvorí sa hladký krém. Zmiešame s maslovou časťou a necháme v chladničke zatuhnúť.
Pripravíme si ganache. Čokoládu roztopíme v kokosovom mlieku, najlepšie zahriať vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť a zatuhnúť v chladničke pár hodín. Následne metličkovým mixérom vo vyššej nádobe vyšľaháme do krémovej konzistencie.
Na korpus natrieme rovnomerne ganache, ak nie je dosť tuhá tak koláč necháme zatuhnúť v chladničke a nanesieme pistáciovú plnku. Taktiež ak sa nám pri natieraní trocha roztopila necháme znova zatuhnúť v chladničke.
Koláč prekrojíme na polovicu a preložíme, vznikne nám poschodový koláč. Vrch ozdobíme nasekanými pistáciami, rozdrobenými odrezkami z cesta a polejeme krížom rozpustenou čokoládou s trochou rastlinného mlieka.
Krájame na kocky a skladujeme v chladničke. Chvíľu pred podávaním koláč necháme odstáť pri izbovej teplote, tak chutí najlepšie.
Tip: výborný je aj domáci kyslejší džem bez cukru medzi korpusom a pre efekt ozdobiť koláč jedlými kvetmi.