RECEPTY

Sviatočné pistáciovo čokoládové rezy


Vynikajúci sviatočný koláč zo špaldovej múky vo vegan verzii sladený len datľami a ryžovým sirupom. Alebo ako narodeninová dvojposchodová torta s priemerom 20cm. Vždy má veľký úspech, cesto je jemnučké ako pavučinka, luxusná pistáciová plnka s čokoládovou ganache.

Korpus

  • 300ml rastlinné mlieko
  • 1PL citrónová šťava
  • 150g alsan bio
  • 3PL datľového sirupu
  • 1čl yannoh káva (iná obilninová káva)
  • 275g špaldovej múky (dávam časť celozrnnej)
  • 170g datľový cukor
  • 4PL karobu/kakaa
  • 3čl bezf. prášok do pečiva
  • 1čl sódy bikarbóny

Pistáciová plnka

  • 125g alsan bio maslo
  • 50g datľový cukor
  • štipka vanilky
  • 70g pistácie nesolené/alebo pistáciové maslo
  • 2PL ryžového sirupu
  • 1PL rastlinné mlieko

Ganache

Ozdoba

  • hrsť pistácii
  • odrezky z korpusu
  • ďalšia čokoláda na ozdobu
  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov a väčší plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Mlieko zmiešame s citrónom a necháme chvíľu odstáť, premení sa na cmar.
  3. Maslo roztopíme so sirupom a kávou, necháme vychladnúť a primiešame k mlieku.
  4. Zvyšné suché ingrediencie preosejeme a premiešame. Pridáme tekutú časť, premiešame ručne aby sa všetko spojilo. Nemiešajte dlho, ani mixérom, inak cesto nebude nadýchané. Pečieme rozotreté na väčšom plechu alebo v dvoch tortových formách cca 25 minút. Urobíme test špáradlom. Necháme úplne vychladnúť.  Tenké okraje koláča odkrojíme, necháme na ozdobu ako mrveničku.
  5. Pripravíme si pistáciovú plnku. Maslo izbovej teploty vyšľaháme mixérom s datľovým cukrom a vanilkou. Pistácie mixujeme vo vysokorýchlostnom mixéri s nadstavcom na mletie kávy. Pridáme sirup a trocha rastlinného mlieka, znova mixujeme, vytvorí sa hladký krém. Zmiešame s maslovou časťou a necháme v chladničke zatuhnúť.
  6. Pripravíme si ganache. Čokoládu roztopíme v kokosovom mlieku, najlepšie zahriať vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť a zatuhnúť v chladničke pár hodín. Následne metličkovým mixérom vo vyššej nádobe vyšľaháme do krémovej konzistencie.
  7. Na korpus natrieme rovnomerne ganache, ak nie je dosť tuhá tak koláč necháme zatuhnúť v chladničke a nanesieme pistáciovú plnku. Taktiež ak sa nám pri natieraní trocha roztopila necháme znova zatuhnúť v chladničke.
  8. Koláč prekrojíme na polovicu a preložíme, vznikne nám poschodový koláč. Vrch ozdobíme nasekanými pistáciami, rozdrobenými odrezkami z cesta a polejeme krížom rozpustenou čokoládou s trochou rastlinného mlieka.
  9. Krájame na kocky a skladujeme v chladničke. Chvíľu pred podávaním koláč necháme odstáť pri izbovej teplote, tak chutí najlepšie.

Tip: výborný je aj domáci kyslejší džem bez cukru medzi korpusom a pre efekt ozdobiť koláč jedlými kvetmi.

Dobrú chuť!


Počet videní: 9