RECEPTY

Perník s karobovou čokoládou (vegan, sladený datľami)


Tento perník je prirodzene bezlepkový s použitím ľanových vajec. Je trocha hútnejší ako klasický, ale ak použijete miesto bezlepkových múk a kukuričného škrobu špaldovú múku je na nerozoznanie od klasiky. Poliať ho môžete aj pravou domácou čokoládovou ganache, ktorú si jednoducho vyrobíte rozpustením nad parou v pomere 1:1:1 z kakaového masla, karobu či kakaa a datľového sirupu, pridáte štipku vanilky a soli, kvalitné kokosové mlieko z plechovky na vytvorenie ganache. Spoľahlivo nahradí klasickú smotanu chuťou, tak aj konzistenciou. Kvalita kokosového mlieka je dôležitá preto, lebo neobsahuje zdraviu škodlivé prídavné latky. 

Karob je zdravšia alternatíva kakaa a je prirodzene sladký. Nespôsobuje alergie a neobsahuje žiadne stimulačné látky ako kakao, preto je vhodný aj pre malé deti.


• 280g pohanková múka

• 100g ryžová múka

• 20g kukuričný škrob

• 300g datľový "cukor"

• 1dcl sezamový olej (olivový)

• 700ml rastlinné mlieko

• 1čl jablkový ocot/citrónová šťava

• 2 ľanové vajcia (2PL mletý ľan, 6PL vody)

• 2PL karob

• 3PL domáci džem bez cukru

• 1čl škorica

• 1 a pol čl sóda bikarbóna

• 1 ks bezfosfátový prášok do perníka


  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Najprv si pripravíme ľanové vajcia. Zmiešame pomletý ľan s vodou a necháme 5 minút odstáť.
  3. Mlieko zmiešame s octom a necháme chvíľu postáť aby sa premenilo na cmar. Primiešame olej a džem.
  4. Zvlášť vymiešame suché ingrediencie, následne všetko spojíme a vymixujeme.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút. Skúsime test špáradlom, ak je čisté koláč je hotový.
  6. Vychladnutý koláč potrieme obľúbeným džemom a natrieme čokoládovu polevu podľa výberu. Nakrájame na úhľadné tvary, môžeme ozdobiť jedlými kvetmi a sezónnym bobuľovým ovocím.



Dobrú chuť!


Počet videní: 28