Tento perník je prirodzene bezlepkový s použitím ľanových vajec. Je trocha hútnejší ako klasický, ale ak použijete miesto bezlepkových múk a kukuričného škrobu špaldovú múku je na nerozoznanie od klasiky. Poliať ho môžete aj pravou domácou čokoládovou ganache, ktorú si jednoducho vyrobíte rozpustením nad parou v pomere 1:1:1 z kakaového masla, karobu či kakaa a datľového sirupu, pridáte štipku vanilky a soli, kvalitné kokosové mlieko z plechovky na vytvorenie ganache. Spoľahlivo nahradí klasickú smotanu chuťou, tak aj konzistenciou. Kvalita kokosového mlieka je dôležitá preto, lebo neobsahuje zdraviu škodlivé prídavné latky.
Karob je zdravšia alternatíva kakaa a je prirodzene sladký. Nespôsobuje alergie a neobsahuje žiadne stimulačné látky ako kakao, preto je vhodný aj pre malé deti.
• 280g pohanková múka
• 100g ryžová múka
• 20g kukuričný škrob
• 300g datľový "cukor"
• 1dcl sezamový olej (olivový)
• 700ml rastlinné mlieko
• 1PL jablkový ocot/citrónová šťava
• 2 ľanové vajcia (2PL mletý ľan, 6PL vody)
• 2PL karob
• 3PL domáci džem bez cukru
• 1čl škorica
• 1 a pol čl sóda bikarbóna
• 1 ks bezfosfátový prášok do perníka
Dobrú chuť!