Keď už v zime nie je taký výber ovocia, dobre nám
poslúžia zásoby domácich džemov z leta. Slivky chodíme zbierať do lesa
a varíme poctivý lekvár ako inak, bez cukru, sladíme ho len hrozienkami
alebo datľami, ak je to vôbec nutné. Ak majú dostatok slniečka a čas na
dozretie, tak sú sladučké aj samotné. S doma vyrobeným kokosovým mliekom,
či skôr smotanou, dodáte kaši lahodnú krémovosť. Rovnako funguje domáca ovsená alebo kešu
smotana. Pripravíte ju veľmi rýchle a jednoducho a nepotrebujete ani
drahý blender, používame mixér z lidla a zvládne pomlieť aj kešu
orechy bez namáčania. J
Ak sa Vám ale nechce zaoberať výrobou mlieka, použite plechovku kokosového
mlieka.
1hrnček (2dc) pšeno
2hrnčeky filtrovanej vody
Štipka riasa arame
domáce kokosové hustejšie mlieko (1
a ½ dc kokos, 3-4dc
posypanie: slivkový lekvár alebo
amasaké, vlašské orechy pražené na sucho, chia, škorica
Pšeno si najskôr sparíme v 3
vriacich vodách, aby sa zbavilo horkosti a varíme s riasou arame
v 2násobnom množstve vody, kým nevsiakne všetku tekutinu. Tento krok
zvyknem robiť večer a tak ušetrím čas pre hladošov, čo mám doma.
Kokos mixujem úplne do hladka, až
na krémovú konzistenciu, trvá to pár sekúnd a len pridám vodu, znova
premixujem a máme hotovú krásne krémovú smotanu. Prilejeme mlieko, či skôr
smotanu a prehrejeme. Vmiešame škoricu, prípadne vanilku, množstvo podľa
chuti.
Podávame s džemom, či ovocím,
posypané orechami. Ak obľubujete sladšie chute, pokojne si pšeno oslaďte
ryžovým sirupom. Skvele sa k raňajkám hodí bylinkový čaj z vlastnej
záhradky alebo z tej lesnej J
Alebo čajík Hojicha, ktorý je ideálnym spoločníkom pri jedle, pomáha tráveniu,
má lahodnú chuť, a je vhodný aj pred spaním, či pre malé deti.