RECEPTY

Pšeno so slivkovým lekvárom a orechami


Keď už v zime nie je taký výber ovocia, dobre nám poslúžia zásoby domácich džemov z leta. Slivky chodíme zbierať do lesa a varíme poctivý lekvár ako inak, bez cukru, sladíme ho len hrozienkami alebo datľami, ak je to vôbec nutné. Ak majú dostatok slniečka a čas na dozretie, tak sú sladučké aj samotné. S doma vyrobeným kokosovým mliekom, či skôr smotanou, dodáte kaši lahodnú krémovosť. Rovnako funguje domáca ovsená alebo kešu smotana. Pripravíte ju veľmi rýchle a jednoducho a nepotrebujete ani drahý blender, používame mixér z lidla a zvládne pomlieť aj kešu orechy bez namáčania. J Ak sa Vám ale nechce zaoberať výrobou mlieka, použite plechovku kokosového mlieka.

  • 1hrnček (2dc) pšeno
  • 2hrnčeky filtrovanej vody
  • Štipka riasa arame
  • domáce kokosové hustejšie mlieko (1 a ½ dc kokos, 3-4dc
  • posypanie: slivkový lekvár alebo amasaké, vlašské orechy pražené na sucho, chia, škorica 
  1. Pšeno si najskôr sparíme v 3 vriacich vodách, aby sa zbavilo horkosti a varíme s riasou arame v 2násobnom množstve vody, kým nevsiakne všetku tekutinu. Tento krok zvyknem robiť večer a tak ušetrím čas pre hladošov, čo mám doma.
  2. Kokos mixujem úplne do hladka, až na krémovú konzistenciu, trvá to pár sekúnd a len pridám vodu, znova premixujem a máme hotovú krásne krémovú smotanu. Prilejeme mlieko, či skôr smotanu a prehrejeme. Vmiešame škoricu, prípadne vanilku, množstvo podľa chuti.
  3. Podávame s džemom, či ovocím, posypané orechami. Ak obľubujete sladšie chute, pokojne si pšeno oslaďte ryžovým sirupom. Skvele sa k raňajkám hodí bylinkový čaj z vlastnej záhradky alebo z tej lesnej J Alebo čajík Hojicha, ktorý je ideálnym spoločníkom pri jedle, pomáha tráveniu, má lahodnú chuť, a je vhodný aj pred spaním, či pre malé deti.

Dobrú chuť!


Počet videní: 10