Polenta so "slaninkou", bylinkami a parenou brokolicou
Ak už nemáte chuť na sladké raňajky, vynikajúca alternatíva
je táto slaná polenta. Naše dieťa je ňou doslova nadšené a spapá zo
všetkých raňajok najviac. V detskej verzii používam tempeh natur alebo tempeh
z lupiny, kúpite v obchodoch so zdravou výživou. A k tomu
najobľúbenejšia z parených zelenín, naša kráľovná brokolica. Zo záhradky
papáme aj surovú J
a čerstvá uhorka musí byť na každom tanieriku. Polentu varím večer
s riasou arame a ráno ju len metličkou na miešanie s trochou mlieka
našľahám a takto nám chutí najviac a ešte k tomu ráno ušetrím
vzácny čas.
2dc polenta
6dc rastlinné mlieko
½ údený tempeh
Sezamový bio olej/ alsan bio
Himalájka soľ podľa chuti
Parená brokolica, bylinky podľa
chuti, čerstvá zelenina
Voliteľné: na sucho pražená
slnečnica, cibuľové chipsy
Polentu varíme s riasou
arame a štipkou soli 20-30 minút, závisí od počasia, čím chladnejšie, tým
dlhšie varíme, aby nás zahriala. Tento krok si pokojne pripravte večer,
ušetríte ráno čas a polenta bude ráno po zohriatí krásne nadýchaná.
Ráno ju len metličkou na miešanie
s trochou mlieka našľaháme a zohrejeme na miernom plameni.
Na troche obľúbeného oleja si
osmažíme na drobno nakrájaný tempeh do chrumkava, čím viac je chrumkavý, tým sa
jeho chuť zvýrazní. Môžeme si takto osmažiť aj cibuľu, nakrájanú na
polmesiačiky.
Na panvici si rozpustíme
maslo/olej a nakrájané bylinky. (pažítka, koriander alebo vňaťka)
Polentu servírujeme poliatu
bylinkovým maslom/olejom, posypanú tempehovou slaninkou, prípadne aj cibuľovými
chipsami či semienkami. Tanier doplníme parenou brokolicou, obľúbenou
čerstvou zeleninou (uhorka, mrkva, kaleráb). Výborne sa hodí zajedať kašu
chrumkavou zeleninou.