RECEPTY

Polenta so "slaninkou", bylinkami a parenou brokolicou


Ak už nemáte chuť na sladké raňajky, vynikajúca alternatíva je táto slaná polenta. Naše dieťa je ňou doslova nadšené a spapá zo všetkých raňajok najviac. V detskej verzii používam tempeh natur alebo tempeh z lupiny, kúpite v obchodoch so zdravou výživou. A k tomu najobľúbenejšia z parených zelenín, naša kráľovná brokolica. Zo záhradky papáme aj surovú J a čerstvá uhorka musí byť na každom tanieriku. Polentu varím večer s riasou arame a ráno ju len metličkou na miešanie s trochou mlieka našľahám a takto nám chutí najviac a ešte k tomu ráno ušetrím vzácny čas.  

  • 2dc polenta
  • 6dc rastlinné mlieko
  • ½ údený tempeh
  • Sezamový bio olej/ alsan bio
  • Himalájka soľ podľa chuti
  • Parená brokolica, bylinky podľa chuti, čerstvá zelenina
  • Voliteľné: na sucho pražená slnečnica, cibuľové chipsy
  1. Polentu varíme s riasou arame a štipkou soli 20-30 minút, závisí od počasia, čím chladnejšie, tým dlhšie varíme, aby nás zahriala. Tento krok si pokojne pripravte večer, ušetríte ráno čas a polenta bude ráno po zohriatí krásne nadýchaná.
  2. Ráno ju len metličkou na miešanie s trochou mlieka našľaháme a zohrejeme na miernom plameni.
  3. Na troche obľúbeného oleja si osmažíme na drobno nakrájaný tempeh do chrumkava, čím viac je chrumkavý, tým sa jeho chuť zvýrazní. Môžeme si takto osmažiť aj cibuľu, nakrájanú na polmesiačiky.
  4. Na panvici si rozpustíme maslo/olej a nakrájané bylinky. (pažítka, koriander alebo vňaťka)
  5. Polentu servírujeme poliatu bylinkovým maslom/olejom, posypanú tempehovou slaninkou, prípadne aj cibuľovými chipsami či semienkami. Tanier doplníme parenou brokolicou, obľúbenou čerstvou zeleninou (uhorka, mrkva, kaleráb). Výborne sa hodí zajedať kašu chrumkavou zeleninou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 70