Môžete použiť na obľúbený šalát, na hrianku, predjedlo alebo chuťovka k olivám a k dobrému poháru vína. Kvalitné a veľmi chutné tofu sa dá kúpiť aj v Kaufe (take it veggie).
1ks organické bieleho tofu
1 šálka extra panenský olivový olej
2 strúčiky cesnaku
1čl soli
Štipka čilli
2PL talianskych byliniek
2 bobkové listy (voliteľné)
Približne polovicu oleja nalejeme do skleneného pohára, v ktorom fetu uskladníme. Pretlačíme cesnak, pridáme soľ, bylinky, bobkové listy, štipku čilli na zvýraznenie chuti a dôkladne premiešame. (môžeme použiť aj mixér, v tom prípade bobkové listy pridáme nakoniec)
Tofu nakrájame na kocky, preložíme do pohára, dolejeme zvyšným olejom podľa potreby, tak aby bola "feta" ponorená, uzavrieme vekom a par krát premiešame.
Uskladníme v chladničke, necháme odstáť 24 hodín. Skonzumujeme do týždňa.
TIP: nespotrebovaný bylinkový olej môžeme použiť na zálievku do šalátov, grilovanie alebo na ďalšiu várku fety. Vynikajúca alternatíva gréckeho šalátu s vegan fetou, dochutená umeoctom a ochutením bylinkovým olejom.