Vynikajúca zdravá príloha k hocijakému obľúbenému
jedlu, hodí sa tak ako ku gulášovým jedlám, strukovinovým omáčkam, alebo
suchším jedlám ako sú fašírky, či grilované tofu, doplnené o vláčny šalát.
Nám najviac chutí so seitanom a dobrušským pickles.
1diel polenty
3 diely rastlinného mlieka
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 hrnček zelených lúskov
Himalájska soľ, rasca, mletá
paprika, petržlenová vňať podľa chuti
Sezamový olej
Najskôr si uvaríme polentu so
štipkou soli, najlepšie s riasou arame, v 3 dieloch mlieka, približne
20-30 minút na tuhú kašu. Premiestnime na veľký tanier v tenkej vrstve,
zhruba 1cm a necháme úplne vychladnúť.
Rúru si predhrejeme na 200
stupňov. Väčší plech si vystelieme papierom na pečenie.
Cibuľu nakrájame na tenké plátky,
polentu na malé kocky. Premiestnime na pripravený plech, pridáme podľa chuti
rascu, papriku, soľ a premiešame.
Lúsky premiešame
s pretlačeným cesnakom, osolíme a pokvapkáme olejom. Pridáme
k polente. Premiešame.
Pečieme približne 15-20 minút, alebo pokým
nebude polenta a cibuľa chrumkavá. Primiešame nakrájanú čerstvú vňať a podávame.