RECEPTY

Batatove lokše bez lepku


Chutná a zdravšia alternatíva k múčno-zemiakovej klasike. Výborná k dusenej kapuste s tempehom alebo naplnená s restovanou kvasenou kapustou na cibuľke s údeným tempehom.

  • 1 väčší batat (môj mal cca 500g)
  • cca 140 g pohánkovej, ryžovej múky v ľubovoľnom pomere/ovsená múka (čím menej múky, tým sú lokše jemnejšie a mäkšie)
  • trocha soli
  • petržlenová vňať - voliteľné 
  • alsan bio na potretie - voliteľné
  1. Batát v šupke naparíme do zmäknutia alebo ošúpeme a nakrájame na kocky, varíme vo vode do zmäknutia cca 15 minút. Necháme vychladnúť a popučíme vidličkou.
  2. Pridáme preosiatu múku so soľou, vypracujeme jemné cesto.
  3. Z cesta mi vyšlo 12 menších lokší. Každú lokšu vyvaľkáme na hrubku 2-3 mm najlepšie cez potravinovú fóliu, ktorú dáme na spodok aj na vrch lokše, tak sa vyhneme zbytočnej múke ako pri klasickom vaľkaní a lokša bude jemnejšia.
  4. Pečieme cca 1-2 minúty na suchej panvici na strednom stupni z každej strany. 
  5. Lokšu môžeme potrieť roztopeným alsan bio, na ňu ukladať ďalšie a postup opakovať. 

Dobrú chuť!


Počet videní: 60