Chutná a zdravšia alternatíva k múčno-zemiakovej klasike. Výborná k dusenej kapuste s tempehom alebo naplnená s restovanou kvasenou kapustou na cibuľke s údeným tempehom.
1 väčší batat (môj mal cca 500g)
cca 140 g pohánkovej, ryžovej múky v ľubovoľnom pomere/ovsená múka (čím menej múky, tým sú lokše jemnejšie a mäkšie)
trocha soli
petržlenová vňať - voliteľné
alsan bio na potretie - voliteľné
Batát v šupke naparíme do zmäknutia alebo ošúpeme a nakrájame na kocky, varíme vo vode do zmäknutia cca 15 minút. Necháme vychladnúť a popučíme vidličkou.
Pridáme preosiatu múku so soľou, vypracujeme jemné cesto.
Z cesta mi vyšlo 12 menších lokší. Každú lokšu vyvaľkáme na hrubku 2-3 mm najlepšie cez potravinovú fóliu, ktorú dáme na spodok aj na vrch lokše, tak sa vyhneme zbytočnej múke ako pri klasickom vaľkaní a lokša bude jemnejšia.
Pečieme cca 1-2 minúty na suchej panvici na strednom stupni z každej strany.
Lokšu môžeme potrieť roztopeným alsan bio, na ňu ukladať ďalšie a postup opakovať.