RECEPTY

Kvaskový naan chlieb


Tento tradičný indicky chlebík patrí medzi najčastejšie prílohy k indickému jedlu. Môžete ho servírovať k obľúbenému dipu, polievke, či curry. Táto kvásková verzia je bezlaktózová (vegánska) a zdravšia varianta k tradičnému naan, pretože neprekysľuje organizmus, dokonca je dobre tolerovaný aj diabetikmi, histaminikmi a celiatikmi, pretože naburáva zložitú stavbu lepku, okrem veľa ďalších pozitív. A je neskutočne chutný, nielen vhodný, ale aj zdravotne prínosný pre malé deti aj s použitím menším podielom celozrnnej múky. Pri vegánskych jogurtoch je dobre všímať si zloženie, pretože niektoré obsahujú nezdravé zložky ako zahusťovadlá a prídavné látky, či umelé vitamíny, cukor. Jeden z najlepších a krémových nejogurtov je mandľový od Nemléko. Oleje používame len panenské, za studena lisované, aby boli prínosom pre naše telo. Filtrovanú vodu používame cez šungit –uhlíková hornina so schopnosťou čistiť vodu a vzduch alebo dojčeneckú vodu, takto kvások vynikajúco reaguje.


• 3dc hrnček špaldová múka

• 0,5dc celozrnná špaldová múka

• 3PL mandľový jogurt(môže byť sójový, kokosový)

• 2 a ½ PL sezamový olej (olivový )

• 1čl ryžový sirup

• 1čl himalájska soľ

• ½ čl sušený cesnak, rasca

• 2PL ražný kvások

• 1 dc teplej filtrovanej vody

Servírovanie

• Alsan bio/sezamový olej

• 1-2 strúčik cesnaku

• Čerstvá petržlenová vňať/koriander/pažítka


  1. Preosiatu múku zmiešame s ostatnými surovinami, vodu pridávame podľa savosti múky. Rôzne značky reagujú odlišne. Rukou vymiesime vláčne, nelepivé cesto. Prekryjeme fóliou a zabalíme do deky. Necháme vykysnúť na teplom mieste ideálne 6-8 hodím. V letné teplé dni nám stačilo aj 5 hodín. Po vykysnutí cesto s trojnásobí svoj objem.
  2. Na rozohriatu panvicu, vymazanú napr. sezamovým olejom, rukou odtrhávame menšie bochníky a vo vzduchu roztiahneme na tenké placky. (nevaľkáme na pomúčenej doske preto, lebo kvások by múku tak rýchle nespracoval a cesto by nebolo nadýchané ale ubité) Ruky si pred každým bochníkom namočíme vo vode. Pečieme z oboch strán do zlatohneda. Olej používame pri každej novej placke. Upečené kladieme na papier aby sme sa zbavili prebytočného tuku.
  3. Naan potrieme roztopeným vegan maslom s cesnakom a bylinkami. 

Dobrú chuť !


Počet videní: 104