Naša obľúbená natierka na hrianku, kukuričný kreker alebo len tak k zelenine. A máme o zdravú desiatu či olovrant postarané. V chladničke vydrží 3 dni.
100g varenej adzuki (cca polovoca v suchom stave)
1 menšia strúhaná mrkva
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
trocha himalájskej soli
1čl tahini
1PL olivový olej
voliteľné 1čl lahôdkové droždie
Adzuki predmáčame, najlepšie cez noc a varíme s kúskom riasy kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci je za cca 30 minút hotová.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatohneda, pridáme pretlačený cesnak, jemne osolíme, pridáme mrkvu a restujeme spolu pár minút.
Premiestnime do vyššej úzkej nádoby, pridáme tahini a scedenú adzuki. (Trocha vody z adzuki si necháme, ak by sme potrebovali rozriediť natierku, v prípade potreby.) Mixujeme tyčovým mixérom.
My si radi nátierky posypeme gomasiom. Podávame s čerstvou zeleninou, najlepšie na hrianke alebo kukuričných krekroch.