Patizón je veľmi zdravá letná zelenina vhodná aj pre malé deti. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov, poriadnu dávku betakaroténu, podporuje trávenie a imunitu. Škoda by bola ho nezaradiť do jedálnička pre zdravo sa stravujúce detičky.
½ PL sezamový olej
kúsok patizónu
1 menšia letná mrkva
½ cibule
strúčik cesnaku
štipka himalájskej soli a rasce
1PL mandľového jogurtu/ sójový
pár kúskov tempehu natur
petržlenová vňať na posypanie
detské ryžové cestoviny
Na oleji restujeme cibuľu, pridáme nasekaný cesnak, ošúpaný a nakrájaný patizón, nastrúhanú mrkvu. Osolíme a pridáme rascu, premiešame a podlejeme trochou filtrovanej vody, dusíme do zmäknutia.
Mixujeme tyčovým mixérom na hladkú omáčku, primiešame mandľový jogurt.
Tempeh grilujeme na suchej panvici.
Cestoviny prelejeme omáčkou, posypeme čerstvou vňaťou a grilovaným tempehom.
Podávame so sezónnym šalátom a obľúbenou čerstvou zeleninou jemne ochutenou pár kvapkami panenského olivového alebo avokadového oleja s pár kvapkami umeoctu.