Špenát, pokiaľ varím pre dieťa a nemám domáci, kupujem v bio kvalite, pretože táto zelenina naťahá z prehnojenej pôdy veľa dusičnanov. Taktiež medzi takúto zeleninu patrí aj kaleráb. Mrkva s cuketou dodá špenátu veľmi lákavú chuť pre malé detičky. Ak nemám doma práve urobené ryžové mlieko, pridám do polievky len filtrovanú vodu a 2 PL ryže na začiatku varenia, polievku krásne zahusti a slúži ako náhrada smotany.
• 2PL sezamovy olej
• 1 balenie baby špenátu
• 1 mrkva
• ½ malej cukety
• 1 cibuľa
• 3 strúčiky cesnaku
• 8dc domáce ryžové mlieko (množstvo si upravte podľa toho, ako hustú polievku chcete)
• Trocha riasy wakame
• Podľa chuti himalájska soľ, mletá rasca, muškátový orech
• Voliteľné: 1 ČL mandľové maslo, kváskové krutóny alebo semienka
1. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nakrájaný cesnak.
2. Po chvíli pridáme nakrájanú mrkvu, cuketu a rascu. Zalejeme mliekom alebo vodou s prepláchnutou ryžou, varíme s kúskom riasy wakame 10-15 minút alebo pokým mrkva nezmäkne. Osolíme.
3. Nakoniec prihodíme opláchnutý špenát, ochutíme muškátovým orechom, môžeme pridať mandľové maslo. Prehrejeme, špenát nepotrebuje dlhé varenie, nech si ponechá, čo najviac vitamínov. Polievku mixujeme tyčovým mixérom.
4. Podávame s kvaskovými krutónmi (používame bezlepkový kvaskový chlebík) alebo na sucho opraženými ľubovoľnými semienkami.
Dobrú chuť!