V detstve sme takýto prívarok jedávali s volským okom alebo vareným vajíčkom. Vajíčko je síce zdravé a je prínosom pre naše telo, ale kombinácia strukovín a živočíšnych bielkovín zaťažuje naše obličky, kĺby a trávenie. Nie sme zarytí vegáni, nevyznávame žiaden stravovací smer, ale zaujímame sa o kombinácie a vplyv stravy na naše zdravie. A vážime si všetky živé tvory. V takomto duchu vychovávame aj naše dieťa. Láska a úcta k planéte. Raz za čas si dáme varené vajce, mliečne výrobky sa dajú plne nahradiť tými rastlinnými. Dusená šošovica je zjemnená domácou ovsenou smotanou a pomleté ovsené vločky poslúžia ako náhrada za múku v kroketách.
• 1PL sezamový olej
• 1 dc zelenej šošovice (kúsok kombu riasy)
• 1 cibuľa
• Trocha rasce
• 1dc ovsenej domácej smotany
• Ochutenie: umeocot
Krokety
• 1dc mleté ovesené vločky/kukuričná múka
• ½ dc vody
• 1 ľanové vajce (1PL mletý zlaté ľan, 3PL vody)
• Štipka soli
• 1čl nori vločiek
• 1 strúhaná mrkva na jemno
• 1dc kukurica
• 1čl nakrájanej vňaťky
1. Na troche oleja restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a rascu.
2. Pridáme šošovicu, zalejeme vodou 1-2 cm nad hladinu a varíme s trochou riasy kombu do zmäknutia.
3. Ovsenú smotanu si pripravíme tak, že 2PL ovsených vločiek mixujeme na sucho, následne k nim dáme 1dc vody a znova mixujeme.
4. Prilejeme k uvarenej šošovici cez sito a chvíľu prehrejeme. Dochutíme umeoctom.
5. Krokety si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, vznikne nám hustejšie lepkavé cesto, chvíľu necháme odstáť a pečieme na vhodnom oleji z oboch strán do chrumkava.
6. Tanier ozdobíme obľúbenou parenou alebo čerstvou zeleninou.
Dobrú chuť!