RECEPTY

Šošovicový prívarok s kukuričnými kroketami


V detstve sme takýto prívarok jedávali s volským okom alebo vareným vajíčkom. Vajíčko je síce zdravé a je prínosom pre naše telo, ale kombinácia strukovín a živočíšnych bielkovín zaťažuje naše obličky, kĺby a trávenie. Nie sme zarytí vegáni, nevyznávame žiaden stravovací smer, ale zaujímame sa o kombinácie a vplyv stravy na naše zdravie. A vážime si všetky živé tvory. V takomto duchu vychovávame aj naše dieťa. Láska a úcta k planéte. Raz za čas si dáme varené vajce, mliečne výrobky sa dajú plne nahradiť tými rastlinnými. Dusená šošovica je zjemnená domácou ovsenou smotanou a pomleté ovsené vločky poslúžia ako náhrada za múku v kroketách.

• 1PL sezamový olej

• 1 dc zelenej šošovice (kúsok kombu riasy)

• 1 cibuľa

• Trocha rasce

• 1dc ovsenej domácej smotany

• Ochutenie: umeocot

Krokety

• 1dc mleté ovesené vločky/kukuričná múka

• ½ dc vody

• 1 ľanové vajce (1PL mletý zlaté ľan, 3PL vody)

• Štipka soli

• 1čl nori vločiek

• 1 strúhaná mrkva na jemno

• 1dc kukurica

• 1čl nakrájanej vňaťky


1. Na troche oleja restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a rascu.

2. Pridáme šošovicu, zalejeme vodou 1-2 cm nad hladinu a varíme s trochou riasy kombu do zmäknutia.

3. Ovsenú smotanu si pripravíme tak, že 2PL ovsených vločiek mixujeme na sucho, následne k nim dáme 1dc vody a znova mixujeme.

4. Prilejeme k uvarenej šošovici cez sito a chvíľu prehrejeme. Dochutíme umeoctom.

5. Krokety si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, vznikne nám hustejšie lepkavé cesto, chvíľu necháme odstáť a pečieme na vhodnom oleji z oboch strán do chrumkava.

6. Tanier ozdobíme obľúbenou parenou alebo čerstvou zeleninou.


Dobrú chuť!


Počet videní: 11