Táto vietnamská vegan pho polievka vo verzii ako ju máme najradšej postačí ako hlavný chod a je momentálne našou najobľúbenejšou ázijskou polievkou. Kopec zeleniny s lahodným tofu, voňavým a zahrievajúcim korením, podčiarknutá trochou čilli, koriandra a limetky je proste nezabudnuteľným zážitkom, priam návyková.
- silný zeleninový vývar
- ryžové rezance
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- zázvor (veľkosť palca alebo aj viac, podľa chuti)
- 1 celá škorica
- 5 klinčekov
- 3 kusy badiánu
- 1/2čl koriandrových semiačok
- lahôdkové tofu
- mrkva, bok choy, shitake, mungo klíčky
- dochutenie: tamari, ryžový ocot-voliteľné, domáca hoisin omáčka
- ozdoba: čerstvý koriander, reďkovka, čerstvá čilli, jarná cibuľka, limetka
- Cibuľu nakrájame na štvrtiny a zázvor s cesnakom na plátky, opečieme na sezamovom oleji spolu s koreninami, kým sa začne uvoľňovať vôňa. Pridáme zeleninový vývar, dávam 1liter pre dve osoby a 1 dieťa. Necháme variť na miernom ohni 30-40 minút.
- Na panvici restujeme na kocky nakrájané tofu na troche sezamového oleja do chrumkava, na záver môžeme dochutiť trochou sójovej omáčky. Vyberieme bokom na tanier.
- Mrkvu, shitake a bok choy nakrájame na tenké rezance a restujeme znova na troche oleja do chrumkava.
- Rezance varíme podľa návodu.
- Zdravú hoisin omáčku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, ak chceme aby bola hustá a krémová, tak na sezamovom oleji restujeme pretlačený cesnak, plátky zázvoru, prilejeme zvyšné ingrediencie a hneď zahustíme 1čl kuzu zmiešaného v troche vody.
- Hotový vývar precedíme a dochutíme tamari a trochou ryžového octu.
- Do tanierov rozdelíme rezance, zeleninu s hubami, tofu, zalejeme vývarom, ozdobíme klíčkami, koriandrom, reďkovkou, čilli, kúskom limetky. Odporúčam dochutiť domácou hoisin omáčkou podľa chuti.
Zdravá domáca hoisin omáčka - 1PL mirin od sunfood, 2PL ryžový sirup, 3PL tamari, 1/2čl korenie 5 vôní, 1/2čl sezamový olej, pretlačený cesnak, pár plátkov zázvoru na vyluhovanie, čilli podľa chuti.
Dobrú chuť!
Počet videní: 11
