RECEPTY

Jarná zeleninová so pšenom a divokými bylinkami


Milujeme jar, keď sa všetko po dlhej zime začne prebúdzať a príroda nám ponúka toľko svojich darov. Keď sa prechádzame po lese, rozkvitnutých lúkach, pri potokoch a zbierame obľúbené bylinky, ktoré sú pre nás toľko prospešné a navyše aj chutné a čerstvejšie to už ani nemôže byť. Je v tom obrovské čaro oproti potravinám z obchodu. A ako neoceniteľný bonus spev vtákov a zaneprázdneného bzučiaceho hmyzu je to aj balzam pre dušu. Nazbierali sme žihľavu, kozonohu a zádušník. Kozonohu využijeme listy ale aj stonku, vonia ako stopkový zeler, listy ako petržlen, zádušník môžeme nasekať celý aj s kvetmi, zo žihlavy používam len listy. Výborné sú aj listy šťavelu nasekané v polievke, šaláte či v prívarku. Tieto bylinky používame aj na šťuchané zemiaky/bataty s tekvicou a pohánkou.

  • sezamový olej
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 malý kaleráb
  • 2dc hrášku
  • 10cm póru
  • 2-3PL spareného pšena
  • na vyvarenie: stopka zeleru, petržlen, trocha feniklu a bobkový list
  • miska nakrájaných divých byliniek-žihľava, zádušník, kozonoha, šťavel
  • trocha petržlenovej vňate
  • dochutenie: morská soľ, umeocot, rasca, kurkuma
  1. Na troche oleja restujeme do sklovita na drobno nasekanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, nakrájaný pór na polmesiačiky, rascu, kurkumu, soľ a chvíľu spolu restujeme.
  2. Pridáme nakrájanú mrkvu a kaleráb na kocky, pridáme pšeno a hrášok, chvíľu spolu restujeme.
  3. Zalejeme horúcou vodou, varíme spolu s bobkovým listom, sedanom, petržlenom a feniklom cca 15-20 minút.
  4. Povyberáme zeleninu, ktorá sa vyvárala, a pridáme na drobno nasekané divé bylinky s petržlenovou vňaťou. Povaríme spolu 1-2 minúty a polievku môžeme podávať, môžeme si ju dochutiť umeoctom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 31