Žihľava je skvelým jarným darom prírody pre naše telo a zdravie, pomáha zahnať jarnú únavu, detoxikuje, doplní nám minerály a vitamíny po zime. Najúčinnejšia je od marca do mája. Takže polievka je nielen zdravá no aj veľmi chutná, dokonca chutila aj deťom, ktoré moc zeleninu nemusia.
Na oleji restujeme cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu a chvíľu spolu restujeme.
Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiak a cuketu, osolíme a zalejeme dostatočným množstvom vody a necháme variť spolu so sedanom a bobkovým listom cca 20 minút.
Zatiaľ natrháme listy žihľavy a dôkladne umyjeme, buď použijeme rukavice alebo žihľavu zabalíme do utierky a valčekom ju pár krát poudierame, tak ju zbavíme pŕhlivosti.
Ak zelenina v polievke zmäkla, odstránime bobkový list a sedano, pridáme poriadnu dávku žihľavy a necháme spolu variť cca 5 minút. Polievku dochutíme čiernym korením, mandľovým maslom a lahôdkovým droždím. Mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. V tanieri dochutíme umeoctom, môžeme posypať tekka korením, obľúbenými krutónmi alebo semienkami.