RECEPTY

Úžasná žihľavová polievka


Žihľava je skvelým jarným darom prírody pre naše telo a zdravie, pomáha zahnať jarnú únavu, detoxikuje, doplní nám minerály a vitamíny po zime. Najúčinnejšia je od marca do mája. Takže polievka je nielen zdravá no aj veľmi chutná, dokonca chutila aj deťom, ktoré moc zeleninu nemusia.

  • sezamový olej
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 mrkvy
  • 1 stopka sedana (stopkový zeler)
  • kúsok cukety
  • 1 malý zemiak alebo ešte trocha cukety
  • veľká miska čerstvých žihľavových listov
  • 2PL mandľového masla a 2PL lahôdkového droždia
  • dochutenie: himalájska soľ, čierne korenie, rasca, bobkový list, umeocot
  1. Na oleji restujeme cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu a chvíľu spolu restujeme.
  2. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiak a cuketu, osolíme a zalejeme dostatočným množstvom vody a necháme variť spolu so sedanom a bobkovým listom cca 20 minút.
  3. Zatiaľ natrháme listy žihľavy a dôkladne umyjeme, buď použijeme rukavice alebo žihľavu zabalíme do utierky a valčekom ju pár krát poudierame, tak ju zbavíme pŕhlivosti.
  4. Ak zelenina v polievke zmäkla, odstránime bobkový list a sedano, pridáme poriadnu dávku žihľavy a necháme spolu variť cca 5 minút. Polievku dochutíme čiernym korením, mandľovým maslom a lahôdkovým droždím. Mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. V tanieri dochutíme umeoctom, môžeme posypať tekka korením, obľúbenými krutónmi alebo semienkami.

Dobrú chuť!


Počet videní: 6