RECEPTY

Miso polievka s gyozou


Výborná, sýta a zdravá polievka, ktorá nahradí aj hlavný chod.

  • domáci zeleninový vývar
  • hnedá miso pasta na dochutenie (odporúčam genmai)
  • reďkovka
  • jarná cibuľka/pór
  • sezam na posypanie
  • Voliteľné: biele tofu, edamame, hrášok

Gyoza

  • cesto - 2dc špaldovej múky, 1/2dc celozrnnej špaldovej múky, štipka soli a kurkumy, 1dc vody
  • plnka - trocha bielej/červenej kapusty, 1 strúhaná mrkva, pár shitake/šampiňónov, 2 strúčiky cesnaku, trocha póru/jarnej cibuľky, dochutenie: zázvor, soľ, čilli, tamari, umeocot, kurkuma podľa chuti

  1. Pripravíme si vývar. Pokým sa vývar varí, pripravíme plnku na gyozu.
  2. Kapustu a huby nakrájame na tenké prúžky, mrkvu nastrúhame. Na troche sezamového oleja restujeme nakrájaný pór na polkrúžky s pretlačeným cesnakom. Po chvíli pridáme zeleninu s hubami, osolíme, pridáme kurkumu, zázvor a čilli, restujeme, pokým zelenina nezmäkne. Na záver dochutíme tamari a umeoctom, necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme cesto, múky preosejeme a so zvyšnými ingredienciami vypracujeme nelepivé cesto. Vaľkáme na tenko a okrúhlym pohárom vykrajujeme krúžky, plníme plnkou do stredu a zavinieme do batôžtekov. Na internete je veľa videí ako postupovať.
  4. Na panvicu pridáme trocha sezamového oleja a poukladáme gyozu na celú plochu. Gyozu zo spodu opekáme pár minút do zlatohneda a buď podlejeme vodou a prikryté dovaríme 8 minút alebo gyozu premiestnime do parného hrnca a naparíme cca 10 minút.
  5. Servírujeme, vývar ochutíme hnedým misom podľa chuti, môžeme pridať na kocky nakrájané a restované do chrumkava biele tofu, varené alebo naparené edamame/hrášok, hotovú gyozu, nakrájanú reďkovku s jarnou cibuľkou a posypané sezamom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 25