Sezónna, neskutočne lahodná krémová polievka plná jemných, no zaujímavých chutí. Gaštany sú chutné nielen v sladkej variante, vyniknú aj na slano, v podobe krémových, či čírych polievok, omáčok na cestoviny alebo pečené s hokaido tekvicou ako príloha k obľúbenému jedlu. Síce práca s nimi je o niečo náročnejšia, hlavne to lúpanie ale ak pomôže zvyšok rodiny, ide to celkom rýchlo a výsledok stále stojí za to.
1-2PL kvalitný olivový olej
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
250g šampiňónov
250g varených lúpaných gaštanov
soľ, umeocot podľa chuti, štipka chilli na zvýraznenie chuti
1čl sušeného tymiánu/čertsvý
1PL lahôdkové droždie
zeleninový vývar na podliatie/voda s mrkvou, sedanom, bobkovým listom
1-2 dc domáce mandľové mlieko
Gaštany umyjeme, narežeme oblou stranou do kríža a zalejeme vodou, tak aby boli ponorené a varíme cca 20 minút. Vodu zlejeme a prikryjeme ich utierkou, ešte teplé ich šúpeme. Ak sa mi ku koncu gaštany zle šúpu, namočím ich do vody a ide to ľahšie.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, nakrájané šampiňóny, osolíme, chvíľu spolu restujeme.
Pridáme tymian, varené gaštany, mlieko a vývar podľa potreby, podľa toho akú hustú polievku máme radi. Varíme cca 15 minút. Primiešame lahôdkové droždie. Mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém.
Ochutíme umeoctom a podávame. Môžeme posypať trochou grilovaných šampiňónov s cibuľkou ochutených tamari a lahôdkovým droždím.
Tip: Namiesto krutónov je výborná varianta : restovať 1-2ks šampiňónov na plátky s pár polkolieskami nakrájanej cibule na troche olivového oleja, ochutené tamari a trochou lahôdkového droždia.