RECEPTY

Paštrnákový krém s petržlenovým pestom


Lahodný paštrnák s bylinkovým pestom a kváskovými pohánkovými krutónami je naša obľúbená krémová polievka. Tento rok sa mu v našej záhrade krásne darí. Paštrnák je ďalšou zázračnou plodinou našej zeme, má obrovský prínos pre naše telo a zdravie.

  • 1PL olivový olej
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • miska nakrájaného paštrnáku
  • 1-2 misky zeleninového vývaru (podľa toho ako hustú polievku chceme)
  • 1bobkový list, himalájska soľ podľa chuti
  • voliteľné: kúsok riasy dulce
  • 2PL mandľového masla
  • dochutenie: umepasta/umeocot, biele miso
  • kváskové pohánkové krutóny na podávanie

bylinkový olej/pesto

  • 2hrste petržlenovej vňate, strúčik cesnaku, 1PL nasekaných mandlí/mandľového masla,1PL lahôdkové droždie, panenský olivový olej podľa potreby


  1. Na oleji restujeme do sklovita nakrájanú šalotku, pridáme pretlačený cesnak, paštrnák, osolíme a chvíľu restujeme.
  2. Pridáme vývar (alebo vodu s mrkvou a sedanom), bobkový list a varíme do zmäknutia, cca 15-20 minút.
  3. Do hotovej polievky pridáme dulce, mandľové maslo, miso a umepastu podľa chuti, vyberieme bobkový list a mixujeme na hladký krém.
  4. Pesto pripravíme mixovaním všetkých ingrediencií.
  5. Polievku pokvapkáme pestom a podávame s krutónami.

Dobrú chuť!


Počet videní: 20