Lahodný paštrnák s bylinkovým pestom a kváskovými pohánkovými krutónami je naša obľúbená krémová polievka. Tento rok sa mu v našej záhrade krásne darí. Paštrnák je ďalšou zázračnou plodinou našej zeme, má obrovský prínos pre naše telo a zdravie.
1PL olivový olej
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
miska nakrájaného paštrnáku
1-2 misky zeleninového vývaru (podľa toho ako hustú polievku chceme)
1bobkový list, himalájska soľ podľa chuti
voliteľné: kúsok riasy dulce
2PL mandľového masla
dochutenie: umepasta/umeocot, biele miso
kváskové pohánkové krutóny na podávanie
bylinkový olej/pesto
2hrste petržlenovej vňate, strúčik cesnaku, 1PL nasekaných mandlí/mandľového masla,1PL lahôdkové droždie, panenský olivový olej podľa potreby
Na oleji restujeme do sklovita nakrájanú šalotku, pridáme pretlačený cesnak, paštrnák, osolíme a chvíľu restujeme.
Pridáme vývar (alebo vodu s mrkvou a sedanom), bobkový list a varíme do zmäknutia, cca 15-20 minút.
Do hotovej polievky pridáme dulce, mandľové maslo, miso a umepastu podľa chuti, vyberieme bobkový list a mixujeme na hladký krém.
Pesto pripravíme mixovaním všetkých ingrediencií.
Polievku pokvapkáme pestom a podávame s krutónami.