Naša najobľúbenejšia cuketová krémovka. Cuketa nám v záhrade rastie závratnou rýchlosťou, vďaka drožďovo-medovej zálievke, ktorú jej doprajeme 2x do mesiaca, a zato sa nám odvďačí tými najlepšími plodmi. Polievka je skutočne taak lahodná.
1-2PL panenský olivový olej
1 väčšia cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
3 stredné cukety
bobkový list
zeleninový vývar (alebo voda s 1 mrkvou a 1 stopkou zeleru)
3PL lahôdkové droždie
1čl sušenej bazalky (alebo hrsť čerstvej)
1dc domácej kešu smotany (recept v pozn.)
1PL bieleho misa
dochutenie: himalájska soľ, umeocot podľa chuti
voliteľné: štipka čilli
slnečnica na podávanie
Na oleji restujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, bobkový list, nakrájanú cuketu, osolíme, môžeme pridať štipku čilli na zvýraznenie chuti a zalejeme vývarom alebo filtrovanou vodou s mrkvou a zelerom, tak aby bola cuketa pokrytá.
V tomto kroku pridáme sušenú bazalku alebo ak sa rozhodneme pre čerstvú, pridáme ju až na záver, pri mixovaní. Varíme cca 15 minút do zmäknutia.