Rýchla a jednoduchá polievka z koreňovej zeleniny s hubami a zahrievajúcim zázvorom. Všetko sa varí spolu v jednom hrnci.
1-2PL sezamový olej
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
2 stopky zeleru sedana
1 malá bok choy (druh čínskej kapusty)/kapusta/kel
kúsok čerstvého zázvoru a kurkumy (môže byť aj sušená)
hrsť shitake
hrsť z petržlenovej a z koriandrovej vňate
cca 100g kukuričných linguine (používam Biologico z yeme)
dochutenie: himalájska soľ, biele miso, tahini
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak.
Mrkvu, sedano, shitake a bok choy nakrájame na malé kúsky, osolíme a chvíľu spolu restujeme. (Solíme menej ak použijeme biele miso, ktoré je slané.)
Zalejeme horúcou filtrovanou vodou, množstvo závisí ako hustú polievku si želáte. Berieme na vedomie, že tam pôjdu ešte cestoviny.
Pridáme kurkumu a zázvor, varíme cca 15 minút. Do polievky dáme variť cestoviny a nakrájanú petržlenovú vňať. Varíme ďalších 9 minút alebo podľa cestovín aké použijeme.
Do taniera pridáme cca 1/2PL bieleho misa a 1/2PL tahini, odoberieme trocha vývaru a lyžicou rozmiešame. Naberieme zvyšok polievky a posypeme čerstvým koriandrom.