RECEPTY

Topinamburová krémovka


Topinamburi majú veľa zdravotných pozitív, v mnohých krajinách sa využívajú ako liečivo, sú považované za vitamínovú bombu, škoda by bola nezaradiť ich do jedálnička. Slúži ako prebiotikum, pomáha pri chudnutí, je prírodný antioxidant, reguluje krvný tlak, upravuje trávenie a hladinu cukru v krvi, bráni vzniku chudokrvnosti, podporuje zdravie vlasov, udržuje zdravé kosti. Výborné sú pečené v rúre s bylinkami alebo ako polievka. Táto polievka krásne zahreje telo, zasýti a navyše je jednoduchá na prípravu a ingrediencie.


  • 1PL sezamový olej
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrnček topinambur
  • 3-4PL červenej šošovice
  • 1PL slzovky (2 hod. namočená)
  • 1-2čl ostré curry korenie Sonnentor
  • 10 ks stoniek koriandru 
  • 5-6dc rastlinné mlieko
  • soľ a umeocot podľa chuti
  1. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak. 
  2. Topinambury umyjeme a nakrájame. Spolu so slzovkou a šošovicou pridáme k cibuli, chvíľu spolu restujeme. Osolíme, pridáme curry.
  3. Zalejeme rastlinným mliekom, pridáme koriander a varíme cca 15 minút. Polievku mixujeme tyčovým mixérom. Ak je polievka príliš hustá dolejeme viac mlieka alebo vody. 
  4. Polievku dochutíme umeoctom, posypeme obľúbenými semienkami opraženými na sucho alebo kváskovými krutónmi a ozdobíme čerstvým koriandrom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 30