Tak toto bola iná dobrotka, waw. Viac krát sme skúšali
baklažánové varianty ale neprešli u polovičky ale táto len tak zmizla. Výborné
ako "návštevný" dip s čerstvou zeleninou alebo večera s hriankami z kváskového (bezlepkového) chleba. Dokonalá chuť vynikne vďaka čerstvej zelenine. Najlepšia kombinácia
sa ukázala s čerstvou bazalkou, zo zeleniny vyhrala paradajka, olivy,
chrumkavý šalát alebo klíčky a jarná cibuľka. Rovnako chutná je
aj pri zámene cícera za bielu maslovú fazuľu.
Ak nemáte doma zásoby uvareného
cíceru, a nemáte čas, použite sterilizovaný.
Baklažán prekrojíme dobre posolíme,
necháme 20 minút potiť, aby sa zbavil horkosti, umyjeme, poprepichujeme
vidličkou a pečieme v rúre na 180 stupňov približne 40 minút alebo
pokým nezmäkne. Vyškrabeme vnútro a premiestnime do vyššej nádoby.
Alebo rýchlejší spôsob – baklažán
ošúpeme, restujeme na troche oleja nakrájaný na menšie kúsky, podlejeme trochou
vody a dusíme do zmäknutia, osolíme podľa chuti. Ochutíme tamari.
Do vyššej nádoby premiestnime cícer,
baklažán, cesnak, tahini, rímsku rascu, citrón a vňať. Mixujeme tyčovým
mixérom na hladký krém.
Presunieme do servírovacej misky,
ozdobíme poriadnou porciou čerstvej bazalky, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme
údenou paprikou. Servírujeme ako v reštaurácii. J
TIP: nálev z cíceru
vyšľahajte šľahacím mixérom s pár kvapkami umeoctu, trvá to cca 5 minút do
tuhej konzistencie podobne ako bielka a primiešajte k nátierke.
Množstvo závisí podľa toho, akú nadýhanú nátierku si želáte. A nič sa nevyhodí.
J