Keď ľudia, čo jedia mäso povedia, že tento segedín je lepší
ako mäsový, tak to už je niečo. J
Nič proti našej tradičnej kuchyni, ale človek, ktorý sa aspoň trocha zaujíma
o zloženie stravy na tanieri, tak klasická kombinácia, kvasená kapusta,
mliečna smotana a bravčové to je teda poriadna nálož a záťaž aj pre
zdravého človeka. Veľa záleží aj od kvasenej kapusty, tie domáce sa
s kupovanými nedajú porovnať, alebo aspoň kupovať z overených
zdrojov, miesto mäsa urobí skvelú náhradu údený tempeh, chute prepojí domáca
ovsená alebo kešu smotana. Knedľa je parená bez kvasenia, rýchla
a zdravšia alternatíva tej drožďovo pšeničnej.
Sezamový olej
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
½ kg kvalitná kvasená kapusta
Balenie údeného tempehu
Ochutenie: racsa, mletá paprika,
soľ, tamari
Voliteľné: chilli, lahôdkové
droždie
domáca ovsená/kešu smotana
Knedľa
90 g varené pšeno (pšeno varené
v 2násobku vody)
2dc ovsená bezlepková múka/alebo
špaldová
1dc rastlinné mlieko/voda
8 g bezfosfátový prášok do pečiva
Štipka soli, rasce
Na troche oleja restujeme
nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, pridáme nakrájaný tempeh, rascu, mletú
papriku podľa chuti.
Pridáme kapustu, soľ, podlejeme
trochou vody a dusíme 15 minút.
Smotanu si pripravíme mixovaním
2-3PL ovsených vločiek/kešu samostatne, pridáme zhruba 1dc vody a znova
mixujeme. Prilejeme ku kapuste, necháme prevrieť, ochutíme podľa potreby tamari
omáčkou, chilli a lahôdkovým droždím podľa chuti.
Knedľu si pripravíme zmiešaním
všetkých ingrediencíi na vláčne cesto, spodok knedle potrieme olejom a paríme
v parnom hrnci 45 minút.