RECEPTY

Adzuki s misom, zeleninová tempura, pšenový knedlík


Vynikajúce, zdravé a komplexné jedlo vhodné aj pre deti. Robievame pravidelne, chutí nám všetkým. Možno to vyzerá zložito, ale keď si jedlo plánujeme dopredu, zvolíme si napríklad polievku z adzuki v priebehu týždňa a uvaríme si fazuľku do zásoby, deťom pripravíme na desiatu parenú zeleninu a odoberieme si časť na obed na tempuru a knedlík môžeme využiť aj ako sladký olovrant pre deti, či raňajky na ďalší deň, stačí len preliať karobovou čokoládou alebo mandľovým karamelom s obľúbeným sezónnym ovocím.

ADZUKI OMÁČKA

  • 1hnnček varenej adzuki
  • Cca 1cm čerstvý zázvor (alebo viac podľa chuti)
  • 1PL biele miso (aj s hnedým je to veľmi dobré)
  • 1dc rastlinné mlieko/vývar
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1čl maha korenie (zmes rasce, horčice a koriandru)
  • Himalájska soľ na dochutenie






ZELENINOVÁ TEMPURA

  • 1dc ryžová múka
  • 1-2 PL kukuričný škrob/kuzu/arrowroot/tapioca
  • ½ čl nori vločiek
  • Štipka soli a kurkumy
  • Voda podľa potreby
  • Zelenina – čerstvá cuketa/cibuľové plátky/mrkvová vňať/parená brokolica, karfiol 

       

        PŠENOVÝ KNEDLÍK

  • 1 diel pšena
  • 1 diel hrnčeka polenty
  • 6 dielou rastlinné  mlieko
  • Štipka soli
  • Voliteľné: cibuľa, rasca na ochutenie knedle (ak si z nej nezvolíme sladkú variantu)
  1. Ak nemáme uvarenú adzuki, predmáčame ju a varíme podľa návodu najlepšie s riasou Kombu, v tlakovom hrnci to zaberie 15-20 minút.
  2. Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú šalotku, cesnak, mahá korenie, pridáme uvarenú adzuki, zázvor, soľ podľa chuti ( majme na mysli, že miso pasta je slaná), mlieko a necháme chvíľu spolu povariť.
  3. Odstránime zázvor a tyčovým mixérom v strede hrnca pár krát mixujeme, omáčka sa nám zahustí ale ostanú v nej aj celé fazuľky.
  4. V malej miske si vymiešame miso s trochou fazuliek a pridáme do omáčky, poriadne premiešame ale už nevaríme.


  1. Z uvedených indrediencíi vymiešame hustejšie cestíčko a obaľujeme zvolenú zeleninu. Smažíme na vhodnom oleji, prebytočný tuk necháme odkvapkať na obrúsku. My sme si zvolili brokolicu a mrkvovú vňať.
  2. Vďaka ryžovej múke je to skutočne chrumkavá tempura, nori vločky sa postarajú o dobré trávenie aj keď ide o smaženú zeleninu.



  1. Pšeno sparíme 3x vo vriacej vode a varíme spolu s polentou, trochou soli v 3 násobnom množstve mlieka približne 20-30 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu.
  2. Hotové pšeno presunieme do misy alebo taniera a necháme úplne vychladnúť, krájame na ľubovoľné tvary a ohrejeme na suchej panvici pred podávaním.
  3. Do pšena pred varením môžeme pridať restovanú cibuľu a rascu.

Tanier doplníme o česrtvú zeleninu alebo pickles. Dobre sa k jedlu hodí uhorkový, cviklový alebo rukolový šalát alebo pickles z nakladanej mrkvy a daikonu.

Dobrú chuť!


Počet videní: 84