Adzuki s misom, zeleninová tempura, pšenový knedlík
Vynikajúce, zdravé a komplexné jedlo vhodné aj pre deti. Robievame pravidelne,
chutí nám všetkým. Možno to vyzerá zložito, ale keď si jedlo plánujeme dopredu,
zvolíme si napríklad polievku z adzuki v priebehu týždňa
a uvaríme si fazuľku do zásoby, deťom pripravíme na desiatu parenú
zeleninu a odoberieme si časť na obed na tempuru a knedlík môžeme
využiť aj ako sladký olovrant pre deti, či raňajky na ďalší deň, stačí len
preliať karobovou čokoládou alebo mandľovým karamelom s obľúbeným sezónnym
ovocím.
ADZUKI OMÁČKA
1hnnček varenej adzuki
Cca 1cm čerstvý zázvor (alebo
viac podľa chuti)
1PL biele miso (aj s hnedým
je to veľmi dobré)
1dc rastlinné mlieko/vývar
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
1čl maha korenie (zmes rasce,
horčice a koriandru)
Voliteľné: cibuľa, rasca na
ochutenie knedle (ak si z nej nezvolíme sladkú variantu)
Ak nemáme uvarenú adzuki, predmáčame ju a varíme podľa návodu najlepšie s riasou Kombu, v tlakovom hrnci to zaberie 15-20 minút.
Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú šalotku, cesnak, mahá korenie, pridáme uvarenú adzuki, zázvor, soľ podľa chuti ( majme na mysli, že miso pasta je slaná), mlieko a necháme chvíľu spolu povariť.
Odstránime zázvor a tyčovým mixérom v strede hrnca pár krát mixujeme, omáčka sa nám zahustí ale ostanú v nej aj celé fazuľky.
V malej miske si vymiešame miso s trochou fazuliek a pridáme do omáčky, poriadne premiešame ale už nevaríme.
Z uvedených indrediencíi vymiešame hustejšie cestíčko a obaľujeme zvolenú zeleninu. Smažíme na vhodnom oleji, prebytočný tuk necháme odkvapkať na obrúsku. My sme si zvolili brokolicu a mrkvovú vňať.
Vďaka ryžovej múke je to skutočne chrumkavá tempura, nori vločky sa postarajú o dobré trávenie aj keď ide o smaženú zeleninu.
Pšeno sparíme 3x vo vriacej vode a varíme spolu s polentou, trochou soli v 3 násobnom množstve mlieka približne 20-30 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu.
Hotové pšeno presunieme do misy alebo taniera a necháme úplne vychladnúť, krájame na ľubovoľné tvary a ohrejeme na suchej panvici pred podávaním.
Do pšena pred varením môžeme pridať restovanú cibuľu a rascu.
Tanier doplníme o česrtvú zeleninu alebo pickles. Dobre sa k jedlu hodí uhorkový, cviklový alebo rukolový šalát alebo pickles z nakladanej mrkvy a daikonu.