Vynikajúci burger z adzuki a quinoi, zdravý, chrumkavý a vnútri vláčny, vychutený koreninami. Aj burger bez žemle s pečenou zeleninou dokáže byť rovnako chutný a oveľa ľahšie stráviteľný.
Adzuki burger
sezamový olej
1dc suchej adzuki
2 dc varenej quinoi
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 mrkva strúhaná na jemno
dochutenie: soľ, čierne korenie, sušený koriander, kurkuma, bio bulharské korenie/bio ras el hanout
Najskôr uvaríme adzuki do mäkka podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu. Potom vodu zlejeme a popučíme vidličkou. Pridáme uvarenú quinou.
Na troche oleja restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, mrkvu a chvíľu spolu restujeme. Pridáme k zmesi adziki s koreninami a zvyšnými ingredienciami. Dôkladne rukami premiešame a necháme chvíľu odpočívať v chladničke.
Batat nakrájame na mesiačiky, mrkvu na hranolčeky a brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, ochutíme koreninami a sezamovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, brokolici stačí 5-10 minút a bataty s mrkvou dopečieme cca ďalších 15-20 minút.
Mayonette vymiešame s trochou chrenu, prípadne dochutíme trochou umeoctu.
Z adzuki zmesi tvarujeme burgre, ktoré jemne obalíme v strúhanke a pečieme na troche oleja do zlatista z každej strany alebo šupneme do rúry k zelenine.