RECEPTY

Gnocci so sušenou paradajkou, špenátom a kyslou smotanou (vegan, bez lepku)


Výborne letné zeleninové jedlo s bielou fazuľou, sušenou paradajkou a kokosovou smotanou. Gnocci môžete vymeniť za špecle alebo iné obľúbené cestoviny, miesto kyslej kokosovej smotany použiť domácu kešu smotanu alebo tahini pastu. Omáčka je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu, do 10 minút hotová.

Patizónové gnocii

  • cca 150g patizónu 
  • 1dc ryžovej múky
  • 1dc ovsenej múky
  • 1PL arrowroot/kuzu/kukuričný škrob
  • trocha soli, muškátového orieška

omáčka

  • 1červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej/olej zo sušených paradajok
  • 2dc varenej bielej fazule
  • trocha nakrájanej cukety
  • hrsť kvalitných sušených paradajok
  • 2 misky baby špenátu
  • 1 naberačka vývaru alebo vody z fazule
  • 3-5PL vegan kyslej kokosovej smotany (z Lidla alebo z Kaufu)
  • 1PL lahôdkové droždie
  • dochutenie: soľ, čierne korenie, čerstvá bazalka, tamari
  1. Najskôr uvaríme do mäkka fazuľu podľa návodu na obale, najlepšie s kúskom riasy kombu.
  2. Patizón ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame a varíme do mäkka, vodu zlejeme, necháme trocha vychladnúť a primiešame preosiate múky so škrobom, soľou a muškátovým orieškom. Vymiesime cesto a necháme trocha odležať. Rukami tvarujeme dlhšie cca 1cm dlhé valce a nožom odkrajujeme 1cm kusy. V rukách každý formujeme do guľky a vidličkou spravíme zárezy. Varíme v osolenej vode, kým vyplávu na povrch cca 2 minúty.
  3. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, nakrájané sušené paradajky, pridáme cuketu, scedenú fazuľu a baby špenát, osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom. Necháme tekutinu odpariť, primiešame smotanu, bazalku a lahôdkové droždie. Primiešame gnocci alebo inú cestovinu, dochutíme tamari omáčkou a podávame.

Dobrú chuť!


Počet videní: 35