Gnocci so sušenou paradajkou, špenátom a kyslou smotanou (vegan, bez lepku)
Výborne letné zeleninové jedlo s bielou fazuľou, sušenou paradajkou a kokosovou smotanou. Gnocci môžete vymeniť za špecle alebo iné obľúbené cestoviny, miesto kyslej kokosovej smotany použiť domácu kešu smotanu alebo tahini pastu. Omáčka je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu, do 10 minút hotová.
Patizónové gnocii
cca 150g patizónu
1dc ryžovej múky
1dc ovsenej múky
1PL arrowroot/kuzu/kukuričný škrob
trocha soli, muškátového orieška
omáčka
1červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
olivový olej/olej zo sušených paradajok
2dc varenej bielej fazule
trocha nakrájanej cukety
hrsť kvalitných sušených paradajok
2 misky baby špenátu
1 naberačka vývaru alebo vody z fazule
3-5PL vegan kyslej kokosovej smotany (z Lidla alebo z Kaufu)
Najskôr uvaríme do mäkka fazuľu podľa návodu na obale, najlepšie s kúskom riasy kombu.
Patizón ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame a varíme do mäkka, vodu zlejeme, necháme trocha vychladnúť a primiešame preosiate múky so škrobom, soľou a muškátovým orieškom. Vymiesime cesto a necháme trocha odležať. Rukami tvarujeme dlhšie cca 1cm dlhé valce a nožom odkrajujeme 1cm kusy. V rukách každý formujeme do guľky a vidličkou spravíme zárezy. Varíme v osolenej vode, kým vyplávu na povrch cca 2 minúty.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, nakrájané sušené paradajky, pridáme cuketu, scedenú fazuľu a baby špenát, osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom. Necháme tekutinu odpariť, primiešame smotanu, bazalku a lahôdkové droždie. Primiešame gnocci alebo inú cestovinu, dochutíme tamari omáčkou a podávame.