RECEPTY

Zapekané cirokové gnocci s brokolicou a shitake


Lahodné gnocci z vareného ciroku s brokolicou, hubami a tymiánom, doplnené o chrumkavé orechy, kvasenú zeleninu a čerstvý špenát. Ak máme cirok uvarený vopred, napríklad z raňajok, jedlo je časovo nenáročné.

  • menšia brokolica
  • pár húb shitake/šampiňónov
  • sezamový olej
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • pár vetvičiek tymiánu
  • 1/2L rastlinné mlieko
  • 2-3PL ryžovej múky
  • hrsť vlašských/pekanových orechov
  • 2PL lahôdkové droždie
  • 1čl kvalitnej dijónskej horčice (odporúčam Emil Noel)
  • dochutenie: soľ, tamari, biele miso
  • podávanie: čerstvý špenát/poľníček, pickles/kvasená kapusta

Cirokové gnocci

  • 2dc vareného ciroku (odobratého napr. z raňajok)
  • cca 2 dc ryžovej múky (preosiata)
  • štipka soli, kurkumy, prášku do pečiva
  1. Brokolicu rozoberieme na malé ružičky, huby nakrájame na plátky. 
  2. Na oleji restujeme pretlačené 2 strúčiky cesnaku, osolíme, pridáme brokolicu s hubami. Restujeme, kým nebudú hotové, dochutíme tamari omáčkou. Vyberieme bokom na tanier.
  3. Znova do tej istej panvice dáme trocha oleja, na drobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita, pridáme pretlačené zvyšné strúčiky cesnaku, osolíme, môžeme pridať trocha masla alsan bio, poprášime múkou a chvíľu restujeme.
  4. Prilejeme mlieko a vymiešame aby sme nemali hrudky, varíme do zhustnutia. Do omáčky pridáme horčicu, lahôdkové droždie a miso. Môžeme mixovať tyčovým mixérom, ak chceme hladkú omáčku. 
  5. Do omáčky pridáme brokolicu s hubami, tymián a uvarené gnocci. Ochutnáme a poprípade dochutíme tamari.
  6. Zapekáme posypané drvenými orechami a lahôdkovým droždím vo vyhriatej rúre v zapekacej miske na 200 stupňov 10-15 minút.
  7. Podávame s kvasenou kapustou a čerstvým špenátom.
Gnocci
  1. Do ciroku pridáme trocha vody, tak aby sa nám tyčovým mixérom rozmixoval na hladkú kašu, pridáme zvyšné ingrediencie a ručne vymiesime nelepivé, ale vláčne cesto.
  2. Z cesta tvarujeme valce s priemerom cca 1cm a nožom nakrájame na cca 1cm kúsky. V rukách každý kúsok pregúľame a opačnou stranou vidličky spravíme zárezky.
  3. Varíme vo vriacej osolenej vode, kým vyplávu na povrch cca 2-5 minút.

Dobrú chuť!


Počet videní: 26