Lahodné gnocci z vareného ciroku s brokolicou, hubami a tymiánom, doplnené o chrumkavé orechy, kvasenú zeleninu a čerstvý špenát. Ak máme cirok uvarený vopred, napríklad z raňajok, jedlo je časovo nenáročné.
menšia brokolica
pár húb shitake/šampiňónov
sezamový olej
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
pár vetvičiek tymiánu
1/2L rastlinné mlieko
2-3PL ryžovej múky
hrsť vlašských/pekanových orechov
2PL lahôdkové droždie
1čl kvalitnej dijónskej horčice (odporúčam Emil Noel)
Brokolicu rozoberieme na malé ružičky, huby nakrájame na plátky.
Na oleji restujeme pretlačené 2 strúčiky cesnaku, osolíme, pridáme brokolicu s hubami. Restujeme, kým nebudú hotové, dochutíme tamari omáčkou. Vyberieme bokom na tanier.
Znova do tej istej panvice dáme trocha oleja, na drobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita, pridáme pretlačené zvyšné strúčiky cesnaku, osolíme, môžeme pridať trocha masla alsan bio, poprášime múkou a chvíľu restujeme.
Prilejeme mlieko a vymiešame aby sme nemali hrudky, varíme do zhustnutia. Do omáčky pridáme horčicu, lahôdkové droždie a miso. Môžeme mixovať tyčovým mixérom, ak chceme hladkú omáčku.
Do omáčky pridáme brokolicu s hubami, tymián a uvarené gnocci. Ochutnáme a poprípade dochutíme tamari.
Zapekáme posypané drvenými orechami a lahôdkovým droždím vo vyhriatej rúre v zapekacej miske na 200 stupňov 10-15 minút.
Podávame s kvasenou kapustou a čerstvým špenátom.
Gnocci
Do ciroku pridáme trocha vody, tak aby sa nám tyčovým mixérom rozmixoval na hladkú kašu, pridáme zvyšné ingrediencie a ručne vymiesime nelepivé, ale vláčne cesto.
Z cesta tvarujeme valce s priemerom cca 1cm a nožom nakrájame na cca 1cm kúsky. V rukách každý kúsok pregúľame a opačnou stranou vidličky spravíme zárezky.
Varíme vo vriacej osolenej vode, kým vyplávu na povrch cca 2-5 minút.