Letné paradajkovo cuketové pšenoto s rukolou a tekvicovými semienkami. Výdatné ale ľahké jedlo so sezónnych surovín.
1dc pšeno
2PL olivového oleja
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 cuketa
1 miska cherry paradajok
1/2dc rastlinné mlieko (dávam domáce mandľové)
hrsť tekvicových semienok
hrsť čerstvej bazalky
himalájska soľ, čilli/sriracha podľa chuti
rukola ochutená umeoctom na podávanie
Pšeno sparíme vriacou vodou a varíme v dvojnásobku vody, najlepšie s kúskom riasy arame a štipkou soli 20 minút.
Na panvici opečieme na sucho bez oleja tekvicové semienka. Vyberieme bokom.
Na troche oleja restujeme na drobno nakrájanú cuketu do chrumkava s trochou soli. Vyberieme z panvice bokom.
Na tej istej panvici restujeme na troche oleja na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, nakrájané paradajky na polovicu a bazalku. Pridáme soľ a čilli podľa chuti. Dusíme cca 10-15 minút. Premiestnime do vyššej nádoby, pridáme mlieko a mixujeme tyčovým mixérom. Vrátime späť na panvicu, primiešame cuketu, semienka, varené pšeno. Chvíľu spolu prehrejeme aby sa chute prepojili.
Môžeme posypať nasekanou čerstvou bazalkou a podávame s rukolou pokvapkanou umeoctom.