Zapekané bataty s cícerom a paradajkami, preliate kôprovým tahini
Vynikajúca kombinácia sladkých batatov s pohánkou, s paradajkovo bazalkovým šalátom preliate dokonalou tahini citrónovou zálievkou s kôprom. Jednoduché jedlo z rúry do 30 minút.
2-3 bataty
3dc vareného cíceru
koreniny na cícer: po 1/2čl oliv.olej, rasca, mletá paprika, tamari, lahôdkové droždie)
1dc pohánky
Paradajkový šalát
10ks cherry paradajok
hrsť čerstvej bazalky
olivový olej, umeocot na dochutenie
Tahini dip
3PL tahini
2 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvého kôpru
tamari, citrónová šťava, sriracha/čilli podľa chuti
voda na zriedenie
Bataty prekrojíme na polovicu jemne potrieme olivovým olejom a osolíme, pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov na papieri na pečenie prekrojenou časťou nadol cca 20-30 minút spolu s ochuteným cícerom.
Cícer scedíme od vody, kde sa varil a dobre osušíme, premiešame s koreninami a tak pridáme na plech k batatom.
Pohanku varíme podľa návodu na obale alebo použijeme uvarenú napr. z raňajok.
Paradajky a bazalku nakrájame na drobno a ochutíme umeoctom a olivovým olejom.
Tahini dip pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.
Upečené zemiaky popučíme jemne vidličkou, naplníme pohankou, cícerom, prelejeme tahini a paradajkovým šalátom. Môžeme posypať lahôdkovým droždím a podávať s rukolou.