Domáce cestoviny, ktoré zvládnu vyrábať aj deti. Je to veľká zábava podielať sa na príprave obeda či večere a ešte ako nám potom spolu všetkým chutí. Pri detskej porcii stačí ubrať dochucovadla, soľ pokojne vynechať, miso a tamari sú slané.
orecchiette
2dc varenej ryže
1/2dc rastlinného mlieka/vody
2dc ryžovej múky (hladká alebo celozrnná) + 2PL navyše podľa potreby
štipka kurkumy a himalájskej soli
omáčka
1PL sezamový olej
1cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 mrkva
1 stopka zeleru sedana
po 1/2dc hrášku a kukurice
1/2 dc červenej šošovice/ 1dc varený cícer
koreniny: soľ, mletá paprika, bio curry podľa chuti
dochutenie: po 1čl tamari, biele miso, tahini
voliteľné: trocha riasy wakame, štipka čili
podávanie
1PL čerstvej petržlenovej vňate
pickles/kyslá kapusta
čertsvý baby špenát
Najskôr pripravíme cestoviny. Varenú ryžu mixujeme s mliekom/vodou tyčovým mixérom vo vyššej nádobe na kašu. Premiestnime do misy, kde vymiesime s ostatnými ingredienciami súdržné, nelepivé cesto. Z cesta tvarujeme valčeky ako pri gnocci a nožom odkrajujeme cca 1cm diely, do ktorých palcom v strede spravíme odtlačok. Varíme v osolenej vode, kým vyplávu na povrch cca 2-3 minúty.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu na drobno, pridáme pretlačený cesnak, na drobno nakrájanú mrkvu a sedano. Primiešame šošovicu, koreniny a podlejeme trochou vody aby sa zelenina podusila. Môžeme pridať wakame.
Pred koncom dusenia zeleniny primiešame hrášok a kukuricu. Ak použijeme červenú šošovicu, omáčka sa vďaka nej sama zahustí. Ak použijeme varený cícer, omáčku môžeme poprášiť 1PL ryžovej múky a nechať chvíľu povariť, aby omáčka zhustla.
Zeleninu vypneme a dochutíme tamari omáčkou, miso a tahini rozmiešame v troche šťavy a vrátime k zelenina.
Pridáme uvarené cestoviny a podávame posypané vňaťou s baby špenátom a kyslou kapustou či pickles.