Tento guľáš nás veľmi milo prekvapil. Je výborný, výdatný a vďaka koreňovej zelenine vhodný na chladné dni. Miesto zemiakov skúste použiť kvaku do hocijakého jedla, má veľa prínosov pre naše zdravie a jej chuť je neutrálna. S našľahanou polentovou kašou, ktorá skvele nahradí tú zemiakovú s trochou kvasenej a listovej zeleniny je jedlo veľmi ľahko stráviteľné a dôkazom, že aj zdravá strava je dokonale chutná.
bio 150g sójové kúsky (použila som trhaná sója od Veganz)
2PL sezamový olej
2 mrkvy
2 kvaky
2dc hrášku
2 stopky zeleru sedana na vyvarenie
1 kapia alebo iná paprika
5 cherry paradajok
2 cibule
3-4 strúčiky cesnaku
1-2 dc domáceho pomodora
2-3 bobkové listy
1čl mletej rasce
1/2 PL mletej papriky
Dochutenie: himalájska soľ a tamari omáčka podľa chuti
Sójové kúsky namočíme do trocha vody a necháme 10 minút odstáť.
Na oleji restujeme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu.
Mrkvu nakrájame na kolieska, kvaku a papriku na kocky, pridáme restovať k cibuli. Osolíme, primiešame mletú papriku, sedano, pomodoro, prihodíme paradajky a bobkové listy.
Podlejeme 2 dc vody a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Pridáme sójové kúsky a spolu dusíme ďalších 20-25 minút. Hrášok pridáme do hrnca 5 minút pred dovarením. Po uvarení vyberieme sedano.
Dochutíme tamari omáčkou, poprípade umeoctom, ak si želáme trocha kyslosti v jedle alebo trocha čilli, ak máme radi pikantné.
Podávame s našľahanou polentovou kašou a čerstvou rukolou alebo poľníčkom, výborne sa k jedlu hodí pickles alebo kvasená uhorka.
Dobrú chuť!
Našľahaná polenta - 1 diel polenty, 3 diely rastlinného mlieka so štipkou soli varíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Znova prilejeme trocha mlieka a polentu metličkou našľaháme, množstvo mlieka závisí akú krémovú polentu chceme dosiahnuť. Na záver môžeme primiešať kúsok masla alsan bio.