RECEPTY

Vegan guláš s polentovou kašou


Tento guľáš nás veľmi milo prekvapil. Je výborný, výdatný a vďaka koreňovej zelenine vhodný na chladné dni. Miesto zemiakov skúste použiť kvaku do hocijakého jedla, má veľa prínosov pre naše zdravie a jej chuť je neutrálna. S našľahanou polentovou kašou, ktorá skvele nahradí tú zemiakovú s trochou kvasenej a listovej zeleniny je jedlo veľmi ľahko stráviteľné a dôkazom, že aj zdravá strava je dokonale chutná.


  • bio 150g sójové kúsky (použila som trhaná sója od Veganz)
  • 2PL sezamový olej
  • 2 mrkvy
  • 2 kvaky
  • 2dc hrášku
  • 2 stopky zeleru sedana na vyvarenie
  • 1 kapia alebo iná paprika
  • 5 cherry paradajok
  • 2 cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1-2 dc domáceho pomodora
  • 2-3 bobkové listy
  • 1čl mletej rasce
  • 1/2 PL mletej papriky
  • Dochutenie: himalájska soľ a tamari omáčka podľa chuti
  1. Sójové kúsky namočíme do trocha vody a necháme 10 minút odstáť.
  2. Na oleji restujeme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu.
  3. Mrkvu nakrájame na kolieska, kvaku a papriku na kocky, pridáme restovať k cibuli. Osolíme, primiešame mletú papriku, sedano, pomodoro, prihodíme paradajky a bobkové listy.
  4. Podlejeme 2 dc vody a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Pridáme sójové kúsky a spolu dusíme ďalších 20-25 minút. Hrášok pridáme do hrnca 5 minút pred dovarením. Po uvarení vyberieme sedano.
  5. Dochutíme tamari omáčkou, poprípade umeoctom, ak si želáme trocha kyslosti v jedle alebo trocha čilli, ak máme radi pikantné.
  6. Podávame s našľahanou polentovou kašou a čerstvou rukolou alebo poľníčkom, výborne sa k jedlu hodí pickles alebo kvasená uhorka.

Dobrú chuť!

Našľahaná polenta - 1 diel polenty, 3 diely rastlinného mlieka so štipkou soli varíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Znova prilejeme trocha mlieka a polentu metličkou našľaháme, množstvo mlieka závisí akú krémovú polentu chceme dosiahnuť. Na záver môžeme primiešať kúsok masla alsan bio. 


Počet videní: 34