Prirodzene bezlepkové a bezvaječné gnocchi z batátov a u nás veľmi obľúbeným kelom s údeným tempehom je skutočne vynikajúcim obedom či večerou. Miesto batátov tiež výbornú chuť dodá hokkaido.
himalájska soľ podľa chuti, tamari alebo umeocot na finálne dochutenie
1/3 balenia údeného tempehu
posypanie: čerstvý pór, pražená slnečnica na sucho
Batát uvaríme vo vode alebo naparíme v paráku do mäkka. Necháme vychladnúť.
Tempeh nakrájame na malé kocky a restujeme na oleji do chrumkava. Vyberieme z panvice a dáme bokom.
Na tej istej panvici na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, koreniny a soľ. Pridáme kel a chvíľu spolu restujeme. Podlejeme trochou vody cca 1dc a prikryté dusíme do zmäknutia. Voda sa postupne odparí.
Batát dôkladne popučíme vidličkou. Primiešame obe múky, soľ a kurkumu. Múku pridávame podľa potreby a ručne vypracujeme vláčne ale nelepivé cesto. Môžeme rozdeliť na 4 časti aby sa nám s cestom lepšie pracovalo a rukami vytvoríme valčeky. Krájame nožom na rovnaké kúsky, môžeme spraviť odtlačky vidličkou. Varíme v osolenej vode, keď vyplávu na povrch necháme pár minút povariť. Môžeme jednu skúsiť ochutnať, ak nám konzistencia vyhovuje, scedíme.
Uvarené gnocchi pridáme k dusenému kelu, dochutíme tamari omáčkou alebo umeoctom podľa chuti. Primiešame tempeh.
Servírujeme posypané slnečnicou a na tenké kolieska nakrájaným pórom.