RECEPTY

Batátovo kelové gnocchi s tempehom


Prirodzene bezlepkové a bezvaječné gnocchi z batátov a u nás veľmi obľúbeným kelom s údeným tempehom je skutočne vynikajúcim obedom či večerou. Miesto batátov tiež výbornú chuť dodá hokkaido. 

  • 1 menší batát
  • cca 1dc pohánkovej múky 
  • cca 1 dc ryžovej múky
  • štipka soli a kurkumy
  • voliteľné : trocha sušenej majoránky
  • 2-3PL olivového oleja
  • miska nakrájaného kelu
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • koreniny: rasca, mletá červená paprika, štipka čilli (voliteľné)
  • himalájska soľ podľa chuti, tamari alebo umeocot na finálne dochutenie
  • 1/3 balenia údeného tempehu
  • posypanie: čerstvý pór, pražená slnečnica na sucho
  1. Batát uvaríme vo vode alebo naparíme v paráku do mäkka. Necháme vychladnúť. 
  2. Tempeh nakrájame na malé kocky a restujeme na oleji do chrumkava. Vyberieme z panvice a dáme bokom.
  3. Na tej istej panvici na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, koreniny a soľ. Pridáme kel a chvíľu spolu restujeme. Podlejeme trochou vody cca 1dc a prikryté dusíme do zmäknutia. Voda sa postupne odparí. 
  4. Batát dôkladne popučíme vidličkou. Primiešame obe múky, soľ a kurkumu. Múku pridávame podľa potreby a ručne vypracujeme vláčne ale nelepivé cesto. Môžeme rozdeliť na 4 časti aby sa nám s cestom lepšie pracovalo a rukami vytvoríme valčeky. Krájame nožom na rovnaké kúsky, môžeme spraviť odtlačky vidličkou. Varíme v osolenej vode, keď vyplávu na povrch necháme pár minút povariť. Môžeme jednu skúsiť ochutnať, ak nám konzistencia vyhovuje, scedíme.
  5. Uvarené gnocchi pridáme k dusenému kelu, dochutíme tamari omáčkou alebo umeoctom podľa chuti. Primiešame tempeh.
  6. Servírujeme posypané slnečnicou a na tenké kolieska nakrájaným pórom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 29