Tento guláš patrí medzi naše obľúbené a pripomína takmer ten hovädzí. Je vynikajúci, výdatný, nutrične vyvážený a kravičky sú naďalej šťastné. My si radi jedlo doplníme o grilovaný seitan alebo pre bezlepkovú variantu dobre poslúžia huby shitake či šampiňóny.
150 ml adzuki/akákoľvek hnedá fazuľa (varená s kúskom riasy kombu)
2PL sezamového oleja
2 ks červená cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
3 ks mrkva
1 ks kapia
5 ks cherry paradajok
1čl mletá rasca
1čl mletá červená paprika
1-2 bobkové listy
dochutenie: himalájska soľ, tamari, čili podľa chuti
voliteľné : seitan špecial alebo grilované šampiňóny/shitake
Adzuki namočíme cez noc do vody a varíme v dostatočnom množstve filtrovanej vody s kúskom riasy kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci cca 20 - 25 minút. Základ je dobre uvarená fazuľa do mäkka.
Na oleji restujeme do zlatista cibuľu, pridáme cesnak, nakrájanú mrkvu, papriku a paradajky.
Pridáme rascu, soľ a mletú papriku. Chvíľu ešte restujeme. Zalejeme vodou, v ktorej sa varila adzuki, guláš tak dostane správnu farbu a chuť, spolu s bobkovým listom varíme do zmäknutia zeleniny. Ak je to potrebné, dolejeme trochou zeleninového vývaru alebo filtrovanou vodou, tak aby bola zelenina pokrytá.
Z uvarenej zeleniny odstránime bobkový list, dochutíme tamari omáčkou, podľa chuti čili a zmes dobre rozmixujeme tyčovým mixérom.
Primiešame uvarenú adzuki, ak chceme guláš hustejší, môžeme zahustiť trochou kuzu alebo arrowrootu.
Guláš môžeme doplniť o grilovaný seitan alebo obľúbené huby. Seitan alebo huby nakrájame na tenké plátky a restujeme na troche oleja do chrumkava.
Podávame s celozrnnou ryžou, ryžovými kolienkami alebo knedľou. My sme si jedlo posypali čerstvým koriandrom alebo rovnako výborný je na tenké kolieska nakrájaný čerstvý pór.
Dobrú chuť!
Tip: knedľa - 2dc špaldova múka (alebo pohánková s ryžovou), 100 g uvarenej ryže, 7g bezfosfátový prášok do pečiva, 1 dc filtrovanej vody, trocha soli a rasce. Všetky ingrediencie zmiešame na hustejšie cesto, jemne potrieme zospodu olejom a paríme v parnom hrnci 35 minút. Necháme odstáť 10 minút a krájame.