RECEPTY

Lahodné cirokoto


Je dobre zaradiť do jedálnička všetky obilniny a bola by škoda nevyužiť cirok ako hlavné jedlo. Jeho chuť je neutrálna, je veľmi sýty a zdravý. Je silný antioxidant, radí sa medzi potraviny skvelé pre mozog a je vhodný aj pre malé detičky. Má veľa vitamínov, minerálov a telu doplní bielkoviny. Výborná kombinácia zeleniny, grilovaného tofu a krémovosti vďaka tahini. Posypané jarnou cibuľkou, čerstvou zeleninou a pickles docielime dokonalé a vyvážené jedlo. Miesto tofu môžeme použiť seitan špeciál, pridať trocha čilli alebo srirache a pozdvihnúť rizoto na vysoké priečky. Cirok sa varí dlhšie, môžeme si ho uvariť vo väčšom množstve, v chladničke vydrží 3 dni. Ako pri každom zrne je lepšie zrno na noc predmáčať a tak sa stane lepšie stráviteľnejším pre naše telo.

  • 1dc ciroku (kúsok riasy arame)
  • 1PL sezamový olej
  • ½ údeného tofu/seitanu špeciál)
  • 2dc bielej kapusty
  • 1 červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 cherry paradajky
  • 1-2 PL tahini
  • himalájska soľ, tamari/shoyu podľa chuti
  • jarná cibuľka na posypanie
  • voliteľné: hrášok, čilli/ domáca sriracha
  • dobrušské pickles, čerstvá zelenina na podávanie
  1. Najskôr uvaríme cirok v 3 násobnom množstve vody najlepšie so štipkou soli a kúskom riasy arame.
  2. Na troche oleja restujeme do chrumkava na kocky nakrájané tofu alebo na plátky nakrájaný seitan, na záver ochutíme sójovou omáčkou. Vyberieme z panvice.
  3. Do tej istej panvice pridáme zvyšnú časť oleja, nakrájaný cesnak, na tenké rezance nakrájanú kapustu a papriku, osolíme a restujeme do zlatohneda. Pridáme na drobno nakrájané paradajky, chvíľu necháme prejsť varom. 
  4. Môžeme pridať srirachu alebo čilli podľa chuti, ochutíme sójovou omáčkou, pridáme uvarený cirok a tahini, dobre premiešame.
  5. Podávame s pickles a čerstvou sezónnou zeleninou, posypané jarnou cibuľkou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 35