Jedným slovom vynikajúuuuuce. Ak nám ostala polenta z raňajok, tak o to menej roboty. Stačí len pridať trocha mlieka a zohriať. Guláš sa len chvíľu restuje na panvici a zvyšok sa upečie v rúre takmer bez roboty.
Pečený hubový guľáš
• ¼ kg mrkva
• ¼ kg šalotka
• Balenie šampiňónov
• Šálka zeleninového vývaru
• Hrsť cherry paradajok/2 PL pretlaku
• Umeocot, himalájska soľ na ochutenie
• 2 bobkové listy
• 4 strúčiky cesnaku pretlačené
• Pár vetcičiek tymiánu alebo trocha sušeného
• 1PL sezamový olej
Polenta
• 1diel polenty
• 3diely rastlinného mlieka
• Štipka soli, arame
Najskôr sparíme paradajky, ošúpeme a mixujeme alebo použijeme pretlak.
Pripravíme si väčšiu panvicu s pokrievkou vhodnú do rúry na zapekanie.
Na oleji restujeme na štvrtiny nakrájanú šalotku, šampiňóny a mrkv približne 5-10 minút.
Pridáme cesnak, pretlak, tymián, bobkové listy, soľ a zalejeme vývarom.
Zakryté alobalom alebo pokrievkou pečieme v rúre 40 minút na 190 stupňov alebo kým nebude mrkva podľa vašich predstáv.
Dochutíme umeoctom.
Polentu varíme v rastlinnom mlieku v pomere 1:3 so štipkou soli a riasou arame približne 20-30 minút, závisí, aké chladné je počasie. Čím dlhšie varíme, tým viac nás zahreje.
Našľahanú polentu dosiahneme, ak ju necháme vychladnúť, stuhnúť a pred podávaním znova zahrejeme s trochou mlieka a ručne metličkou vymiešame. Množstvo mlieka závisí podľa toho ako krémovú polentu si želáte dosiahnuť.
Tip: k polente na záver môžete pridať kúsok masla alsan bio alebo taktiež je výborný avokádový olej za studena lisovaný.