Rýchla, zdravá a chutná večera, čo viac dodať.
• 1 diel quinoi
• 2 diely vody alebo zeleninového vývaru
• ½ údený tempeh
• Baklažán, cuketa, farebná paprika
• 1 šalotka
• 1-2 strúčiky cesnaku
• Dochutenie: himalájska soľ, tamari, rasca, česrtvý koriander
• Voliteľné: mandľové lupienky
1. Najskôr quinou prepláchneme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Môžeme ju opražiť na troche oleja, zvýrazní sa jej oriešková chuť a zalejeme ju najlepšie zeleninovým vývarom. Trocha osolíme, pridáme štipku riasy arame. Varíme 15 minút, kým sa nevstrebe všetka tekutina. Necháme ešte 5 minút dôjsť pod pokrievkou.
2. Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú šalotku na plátky, nakrájaný cesnak, pridáme baklažán (prekrojený ho poriadne osolíme a necháme vypotiť 10 minút, umyjeme a potom nakrájame na plátky). Restujeme, pokým baklažán nebude gumový, pridáme nakrájanú papriku a cuketu.
3. Osolíme, pridáme rascu a na kocky nakrájaný tempeh.
4. Primiešame uvarenú quinou, dochutíme tamari omáčkou.
5. Podávame bohato posypané čerstvou koriandrovou vňaťou, s domácim pickles a šalátom poľníčkom. Môžeme posypať na sucho opraženými mandľovými lupienkami, dodajú jedlu výbornú chuť a chrumkavosť.
Dobrú chuť!