RECEPTY

Jablkovo mandľový koláč


Vynikajúci prirodzene bezlepkový koláčik s jablkami, sladený len datľami. Takéto neplnkové koláče sú u nás najobľúbenejšie. Rovnako výborný je aj na ďalší deň, teda ak ostane. J Koláče posypávame iba kokosovou múkou, koláče krásne prevonia, vyzerá chutne a lákavo, je zdravá altarnatíva k práškovému cukru, ktorý sa u nás doma ani nikdy nenachádzal. Na koláče používame datľový cukor, vyrába sa z čerstvých datlí, ktoré sa prehrejú horúcou parou, usušia sa a namelú na jemný prášok. Ide skutočne o prírodné ovocné sladidlo.

  • 1 dc alsan bio maslo/kokosový olej
  • 1 dc datľový "cukor" /kokosový
  • 1 ½ dc jablková výživa bez cukru/česrtvé mixované jablka 
  • 2dc ovsená/pohánková/špaldová múka
  • 1dc mandľová múka
  • 2čl bezfosfátový prášok do pečiva
  • 1čl sóda bikarbóna
  • 2PL mandľové mlieko
  • 1čl jablkový ocot/citrón
  • Štipka soli a pravej vanilky
  • 1 čl škorice
  • 2-3 jablká na vrch koláča
  • Kokosová múka na posypanie miesto cukru
  1. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Vystelieme si malú okrúhlu formu priemer cca 17cm papierom na pečenie.
  2. Vegan maslo alebo kokosový olej vymiešame s datľovým cukrom, škoricou, vanilkou a štipkou soli šľahacím mixérom.
  3. Primiešame výživu, mlieko s octom a znova premiešame šľahačom.
  4. Múky preosejeme s kypridlami a postupne zašľahávame. Premiestnime do formy a na vrch poukladáme jablká buď nakrájané na plátky, alebo na štvrťky, do ktorých spravíme tenké zárezy ale necháme ich nerozrezané, spojené zo spodnej strany. Najlepšie je aby pokrývali  koláč na husto.
  5. Pečieme 45-50 minút. Test špáradlom do stredu koláča. Necháme úplne vychladnúť, vrch koláča posypeme kokosovou múkou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 12