Vynikajúci prirodzene
bezlepkový koláčik s jablkami, sladený len datľami. Takéto neplnkové
koláče sú u nás najobľúbenejšie. Rovnako výborný je aj na ďalší deň, teda
ak ostane. J
Koláče posypávame iba kokosovou múkou, koláče krásne prevonia, vyzerá
chutne a lákavo, je zdravá altarnatíva k práškovému cukru, ktorý sa u nás
doma ani nikdy nenachádzal. Na koláče používame datľový cukor, vyrába sa z čerstvých datlí, ktoré sa prehrejú horúcou parou, usušia sa a namelú na jemný prášok. Ide skutočne o prírodné ovocné sladidlo.
1 dc alsan
bio maslo/kokosový olej
1 dc
datľový "cukor" /kokosový
1 ½ dc
jablková výživa bez cukru/česrtvé mixované jablka
2dc ovsená/pohánková/špaldová
múka
1dc
mandľová múka
2čl
bezfosfátový prášok do pečiva
1čl sóda
bikarbóna
2PL
mandľové mlieko
1čl
jablkový ocot/citrón
Štipka
soli a pravej vanilky
1 čl škorice
2-3 jablká
na vrch koláča
Kokosová
múka na posypanie miesto cukru
Rúru si predhrejeme na 175
stupňov. Vystelieme si malú okrúhlu formu priemer cca 17cm papierom na pečenie.
Vegan maslo alebo kokosový olej
vymiešame s datľovým cukrom, škoricou, vanilkou a štipkou soli
šľahacím mixérom.
Primiešame výživu, mlieko
s octom a znova premiešame šľahačom.
Múky preosejeme s kypridlami
a postupne zašľahávame. Premiestnime do formy a na vrch poukladáme
jablká buď nakrájané na plátky, alebo na štvrťky, do ktorých spravíme tenké
zárezy ale necháme ich nerozrezané, spojené zo spodnej strany. Najlepšie
je aby pokrývali koláč na husto.
Pečieme 45-50 minút. Test
špáradlom do stredu koláča. Necháme úplne vychladnúť, vrch koláča posypeme
kokosovou múkou.