Voňavé a chrumkavé keksíky sú výborné aj bez džemu. Nám lepšie chutia viac upečené do chrumkava, ak sa natrú džemom a uskladnia do plechovej nádoby je dobre na spodok dať servítku a za 1-2 dni zmäknú. Keksíky poslúžia výborne aj ako základ pre cheesecake.
2 ľanové vajcia (2PL mletý zlatý ľan, 6PL vody, 5 min. odstáť)
160g ryžová múka
60g mandľová múka
3PL datľový "cukor"/kokosový
1a1/2čl prášok do pečiva bez fosfátov
štipka soli
60g panenský kokosový olej
30g rastlinné mlieko
trocha vanilky, škorice a citrónovej kôry
Múky, cukor a prášok do pečiva preosejeme, pridáme soľ, vanilku, škoricu a citrónovú kôru.
Pridáme olej, ľanové vajcia a mlieko, vypracujeme súdržné cesto, ak je to potrebné a cesto sa drobí, pridáme ešte trocha mlieka. Cesto necháme aspoň hodinu odpočívať.
Cesto vaľkáme pomocou papierov na pečenie, jeden na spodok a druhý na vrch, vykrajujeme tvary pomocou formičiek a opatrne prenesieme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 165 stupňov cca 10-15 minút, záleží od rúry po 10 minúte často kontrolujeme.
Plníme obľúbeným domácim džemom alebo raw džem zo sušených nesírených marhúľ sparených v horúcej vode a mixovaných.