Malinovo čokoládový cheesecake (bez lepku a cukru, vegan)
Veľmi lahodný cheesecake, u nás doma najjobľúbenejší, je osviežujúci, nie veľmi sladký a také máme najradšej.
Korpus
2dc mandľová múka
1 dc ryžová múka
po 1/2dc kakao, datľový sirup a kokosový panenský olej
Malinová vrstva
200g mrazených malín
130g kokosové mlieko v plechovke
100g kokosová kyslá smotana
100g kešu
5-10PL datľového "cukru"
1/2čl agaru (práškový) + 1PL vody
100g kakaového masla (použijeme z toho 5PL do tejto plnky)
trocha vanilky a škorice
Čokoládová vrstva
40g kakaová hmota
zvyšok roztopeného kakaového masla
80-100g datľový sirup
3PL kakaa/karobu (používam karob, je nasladlý)
150g kokosového mlieka z plechovky
100g kokosová kyslá smotana (z lidlu/kaufu)
100g kešu
trocha vanilky a škorice
Korpus - všetky ingrediencie zmiešame ručne a natlačíme na dno menšej okrúhlej formy, poprepichujeme vidličkou a pečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre 10-15 minút. Alebo necháme vychladiť v chladničke pre raw verziu.
Malinová vrstva - vo vodnom kúpeli roztopíme kakaové maslo. Maliny necháme redukovať cca na polovicu s datľovým cukrom, vanilkou a škoricou. Potom tam vmiešame agar zmiešaný s vodou a povaríme ešte 2-3 minúty. Vmiešame 5PL kakaového masla.
Vo výkonnom mixéry mixujeme kešu na prášok, pridáme kokosové mlieko a smotanu, trocha vychladnuté maliny a všetko spolu mixujeme na hladký krém.
Čokoládová vrstva - do zvyšného kakaového masla pridáme kakaovú hmotu a rozpustíme vo vodnom kúpeli, primiešame karob, škoricu, vanilku a datľový sirup.
V mixéry mixujeme kešu, potom pridáme kokosové mlieko, kyslú smotanu a čokoládu, mixujeme na hladký krém.
Na vychladnutý korpus nalejeme čokoládovú vrstvu a necháme zatuhnúť v mrazničke postačí 20 minút, na vrch nalejeme malinovú vrstvu a znova necháme zachladiť, v chladničke cca hodinu. Vrch môžeme ozdobiť čerstvými/lyofizovanými malinami, konopnými semienkami, jedlými kvetmi, ...