Mini tortičky s pomaračom, pistáciami a kardamonom
Veľmi šťavnaté a prirodzene sladučké pomarančové mini koláčiky s kardamonom a pistáciami. Sú vo vegan verzii, z prirodzene bezlepkových múk sladené len datľami, no cesto je krehučké a nadýchané, krásne drží pokope.
2dc múky (použila som 1dc mandľovej a 1dc zmesi teffovej, ryžovej a arrowroot/kukuričný škrob)
1 dc datľový "cukor" (postačí aj menej, koláč je dosť sladký)
1/2 čl bezfosfatový prášok do pečiva
1/8 sóda bikarbona
1-1a1/2 čl mletý kardamon
štipka soli a vanilky
1/2dc tekutého kokosového oleja
1/2dc kokosového jogurtu/kyslej smotany
šťava a kôra z jedného bio pomaranča
1 ľanové vajce (1PL mleté zlaté ľanové semieko, 3PL vody, 5 min. odstáť)
40g nasekaných pistácii
voliteľné : pomarančová marmeláda so zázvorom bez cukru
glazúra: cca 10PL pomarančovej šťavy zmiešanej s 1-2PL ryžového sirupu
Ozdoba: nasekané pistácie, plátky pomaranča, kokosová múka na posypanie miesto cukru
Do misy preosejeme všetky sypké ingrediencie, v druhej mise zmiešame olej, jogurt, ľanové vajce, pomarančovú šťavu a kôru, marmeládu a pistácie.
Zmiešame spolu sypké a tekuté ingrediencie, pridáme pistácie a dôkladne vymiešame.
Rúru predhrejeme na 170 stupňov, pripravíme si formu na muffiny, ktorú jemne potrieme kokosovým olejom, a plníme cesto zhruba do 3/4, mne vyšlo 8 kusov. Pečieme zhruba 30 minút, spravíme test špáradlom, ak je čisté, sú upečené.
V malom hrcni zahrejeme pomarančovú šťavu s ryžovým sirupom, povaríme cca 5 minút.
Na vychladnuté koláčiky nanesieme zhruba 1PL glazúry, ozdobíme pistáciami, pomarančom a posypeme kokosovou múkou.