RECEPTY

Mini tortičky s pomaračom, pistáciami a kardamonom


Veľmi šťavnaté a prirodzene sladučké pomarančové mini koláčiky s kardamonom a pistáciami. Sú vo vegan verzii, z prirodzene bezlepkových múk sladené len datľami, no cesto je krehučké a nadýchané, krásne drží pokope.

  • 2dc múky (použila som 1dc mandľovej a 1dc zmesi teffovej, ryžovej a arrowroot/kukuričný škrob)
  • 1 dc datľový "cukor" (postačí aj menej, koláč je dosť sladký)
  • 1/2 čl bezfosfatový prášok do pečiva
  • 1/8 sóda bikarbona
  • 1-1a1/2 čl mletý kardamon
  • štipka soli a vanilky
  • 1/2dc tekutého kokosového oleja
  • 1/2dc kokosového jogurtu/kyslej smotany
  • šťava a kôra z jedného bio pomaranča
  • 1 ľanové vajce (1PL mleté zlaté ľanové semieko, 3PL vody, 5 min. odstáť)
  • 40g nasekaných pistácii
  • voliteľné : pomarančová marmeláda so zázvorom bez cukru
  • glazúra: cca 10PL pomarančovej šťavy zmiešanej s 1-2PL ryžového sirupu
  • Ozdoba: nasekané pistácie, plátky pomaranča, kokosová múka na posypanie miesto cukru
  1. Do misy preosejeme všetky sypké ingrediencie, v druhej mise zmiešame olej, jogurt, ľanové vajce, pomarančovú šťavu a kôru, marmeládu a pistácie.
  2. Zmiešame spolu sypké a tekuté ingrediencie, pridáme pistácie a dôkladne vymiešame.
  3. Rúru predhrejeme na 170 stupňov, pripravíme si formu na muffiny, ktorú jemne potrieme kokosovým olejom, a plníme cesto zhruba do 3/4, mne vyšlo 8 kusov. Pečieme zhruba 30 minút, spravíme test špáradlom, ak je čisté, sú upečené.
  4. V malom hrcni zahrejeme pomarančovú šťavu s ryžovým sirupom, povaríme cca 5 minút.
  5. Na vychladnuté koláčiky nanesieme zhruba 1PL glazúry, ozdobíme pistáciami, pomarančom a posypeme kokosovou múkou.

Dobrú chuť.


Počet videní: 7