Jednoduchý, rýchly švédsky koláč v bezlepkovej, vegan verzii, sladený len datľami. Úžasna, lahodná a mazľavá chuť pripomína trocha brownie.
- 140g pohánková múka
- 58g kakao
- 2 ľanové vajcia (2PL mleté ľanové smeienko, 6PL vody, 5 min. odstáť)
- 180g datľový "cukor"
- 113g roztopený kokosový olej
- 1/2čl vanilky a škorice
- štipka soli
- 2čl prášok do pečiva
- 1dc rastlinné mlieko/voda
- Pohánkovú múku s kakaom preosejeme, pridáme soľ, vanilku, škoricu a prášok do pečiva.
- Ľanové vajcia zmiešame s mliekom, kokosovým olejom a datľovým cukrom, chvíľu spolu šľaháme a zmes pridáme k múčnej zmesi, dôkladne premiešame.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 175 stupňov v tortovej forme vystlanej papierom na pečenie približne 12-14 minút. Špáradlo má byť na okraji koláča čisté ale stred bude vlhký a lepkavý. Necháme 10 minút vychladnúť vo forme a potom koláč opatrne vyberieme aj s papierom na pečenie na podnos alebo tanier.
- Koláč môžeme posypať kokosovou múkou miesto cukru a dozdobiť malinami alebo výborne sa ku koláču hodí pomarančovo-zázvorová marmeláda. (používam od Dalfour, je bez cukru, sladený len ovocím)
Počet videní: 17