RECEPTY

Gaštanový krémeš


Neskutočne lahodný dokonalý koláč aj keď vďaka domácemu gaštanovému pyré, je o čosi náročnejší a pracnejší. No výsledok stojí za to. Práca sa dá uľahčiť, ak si kúpite hotové lúpané gaštany. My si varíme gaštany vo väčšom množstve, niečo použijeme na koláč, niečo na jedenie alebo na varenie, gaštany sa veľmi hodia k hokkaido tekvici, napríklad na tieto cestoviny.

Korpus

  • 150g zmes mandľovej a ryžovej múky v pomere 1:1
  • 50g datľový "cukor"
  • 35g kokosový olej/alsan bio
  • 1 ľanové vajce (1PL mleté ľanové semienko, 3PL vody, 5 minút odstáť)
  • 1PL jablková výživa
  • 1čl sóda bikarbóna
  • 1PL rastlinné mlieko/voda
  • 1/2PL datľový sirup
  • voliteľné: (pár kvapiek) prírodná rumová esencia

Puding

  • 400ml kokosové mlieko
  • 4PL arrowroot/kukuričný škrob (vrchovaté)
  • 1čl práškový agar
  • 1/2 dc ryžový sirup
  • štipka vanilky a rumovej esencie
  • 300g domáce gaštanové pyré

Kokosová šľahačka  

  • tuhá časť cez noc zachladeného kokosového mlieka (používam z billy)
  • 1PL ryžový sirup
  • štipka vanilky
  • 1/2čl práškového agaru
  • na poypanie: nasekaná domáca čokoláda

Domáce gaštanové pyré

  • varené a lúpané gaštany
  • datľový sirup podľa chuti
  • trocha rumovej esencie a vanilky
  • trocha rastlinného mlieka na zriedenie
  1. Najskôr začneme s domácim gaštanovým pyré. Gaštany narežeme do kríža na oblej strane a varíme 20 minút vo vriacej vode. Scedíme a zabalíme do utierky, stláčame, kým šupka povolí, budú sa lepšie lúpať. Takto pripravené gaštany zmiešame s ostatnými ingredienciami a mixujeme na hladké pyré.
  2. Korpus pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a natlačíme do menšej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 15-20 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Puding pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, môžeme si pomocť ručným mixérom a varíme na miernom plameni po zovretí aspoň 3 minúty. Necháme trocha vychladnúť a nelejeme na korpus. Necháme zatuhnúť v chladničke.
  4. Tuhú časť kokosového mlieka vyberieme lyžicou do vyššej nádoby a tyčovým mixérom šľaháme do tuha. Primiešame vanilku a sirup, znova šľaháme. 3PL vody, ktorá sa zvýšila z kokosového mlieka varíme s agarom 1-2 minúty, necháme jemne vychladnúť, primiešame tam trocha kokosovej šľahačky aby kokosová voda nestuhla a lepšie sa vychladila. Zmes zašľaháme k šlahačke. Vylejeme na vychladený puding a vrch posypeme nasekanou čokoládou. Premiestnime do chladničky zatuhnúť.

Dobrú chuť!


Počet videní: 15