Vynikajúca náhrada za klasický mliečny cheesecake, sladený iba ryžovým sirupom. Z jednoduchých prirodzených surovín.
Korpus
1dc mleté vlašské orechy
1/2 dc mleté mandle/alebo ďalšie vlašské
1 mleté ovsené bezlepkové vločky
3PL kokosový olej izbovej teploty
3PL ryžový sirup
1/2 čl škorice
štipka soli a vanilky
kôra z bio citróna
Vegan tvaroh
biele tofu bez GMO (odporúčam Take it veggie z Kaufu)
130 g mleté kešu
170-190g ryžový sirup
100 g kokosové mlieko z plechovky (používam tuhú časť, ale izbovej teploty)
štipka soli a vanilky
1PL kuzu/arrowroot/kukuričný škrob
voliteľné: 50g kakaové maslo (roztopené nad parou)
Malinová omáčka
250g mrazených malín
ryžový sirup podľa chuti/alebo datľový
štipka škorice
Rúru predhrejeme na 170 stupňov a malú formu na pečenie cca 19 cm vystelieme papierom na pečenie.
Všetky ingrediencie na korpus dáme do misy a ručne vypracujeme cesto. Vznikne nám lepkavé cesto, ak je príliš suché pridáme ešte trocha kokosového oleja. Rukou natlačíme na spodok formy, poprepichujeme vidličkou a predpečieme 10 minút.
Ingrediencie na tvaroh premiestnime do výkonného mixéra a mixujeme na hladkú konzistenciu. Ak nepoužijeme kakaové maslo, môžeme do plnky pridať kôru a šťavu z polovice citróna.
Navrstvíme na predpečený korpus a pečieme cca 40 minút na 165 stupňov, spolu so starým plechom naplneným vodou.
Koláč necháme vychladnúť.
Pripravíme si malinovú omáčku. Maliny v hrnci zahrievame so štipkou škorice a sirupom, pokým sa nerozvaria a nezhustnú cca 5 minút. Nalejeme na koláč tesne pred podávaním. Môžeme ozdobiť čerstvými malinami.