RECEPTY

Kváskový špaldový koláč s broskyňou a posýpkou


Jednoduchý recept na zdravý ovocno špaldový koláč z kvásku. Vďaka ovociu je dostatočne sladučký a vďaka posýpke z kokosu je aj veľmi voňavý. Vďaka množstvu kvásku je kysnutie rýchlejšie, cestu postačí 6 až 8 hodín. Je mäkký a nadýchaný aj na ďalšie dni, teda, ak sa zvýši. Pre dosiahnutie úplnej čerstvosti je starší koláčik dobre ohriať v parnom hrnci, chutí ako čerstvo upečený.

  • 1/2kg špaldovej múky (zmes hladkej a celozrnnej)
  • 5PL dobre vyzretého kvásku (používam ražný)
  • 1dc sezamového oleja
  • 5PL ryžového sirupu
  • trocha škorice, soli a citrónovej kôry
  • 2-3dc teplej vody/rastlinného mlieka
  • 6-8 broskýň (použila som ploché, sú veľmi sladké)

Posýpka

  • 2-3dc ovsených vločiek
  • 2-3dc kokosu
  • 1čl škorice
  • 1dc datľového sirupu (alebo podľa chuti)
  • 2PL alsan bio/sezamového oleja/kokosového oleja
  1. Múku preosejeme, pridáme sirup, soľ, škoricu, citrónovú kôru, olej, kvások a teplú vodu/mlieko a vypracujeme nelepivé cesto. Prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 6 až 8 hodín na teplom mieste, pod dekou alebo perinou. Nenechávame kysnúť dlhšie, cesto by prekyslo, pri tomto množstve kvásku je cesto hotové rýchlejšie.
  2. Väčší plech vystelieme papierom na pečenie a dobre vykysnuté cesto prenesieme na plech, buď si pomôžeme valčekom alebo rukami naťahujeme cesto na veľkosť plechu. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minúť podkysnúť.
  3. Zatiaľ si nakrájame na plátky broskyne a pripravíme posýpku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  4. Na koláč ukladáme ovocie na husto a pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov cca 20 minút.
  5. Rozvrstvíme posýpku rovnomerne a dopečieme 5-10 minút. Necháme vychladnúť a až potom krájame.

Dobrú chuť!


Počet videní: 65