Jednoduchý recept na zdravý ovocno špaldový koláč z kvásku. Vďaka ovociu je dostatočne sladučký a vďaka posýpke z kokosu je aj veľmi voňavý. Vďaka množstvu kvásku je kysnutie rýchlejšie, cestu postačí 6 až 8 hodín. Je mäkký a nadýchaný aj na ďalšie dni, teda, ak sa zvýši. Pre dosiahnutie úplnej čerstvosti je starší koláčik dobre ohriať v parnom hrnci, chutí ako čerstvo upečený.
1/2kg špaldovej múky (zmes hladkej a celozrnnej)
5PL dobre vyzretého kvásku (používam ražný)
1dc sezamového oleja
5PL ryžového sirupu
trocha škorice, soli a citrónovej kôry
2-3dc teplej vody/rastlinného mlieka
6-8 broskýň (použila som ploché, sú veľmi sladké)
Posýpka
2-3dc ovsených vločiek
2-3dc kokosu
1čl škorice
1dc datľového sirupu (alebo podľa chuti)
2PL alsan bio/sezamového oleja/kokosového oleja
Múku preosejeme, pridáme sirup, soľ, škoricu, citrónovú kôru, olej, kvások a teplú vodu/mlieko a vypracujeme nelepivé cesto. Prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 6 až 8 hodín na teplom mieste, pod dekou alebo perinou. Nenechávame kysnúť dlhšie, cesto by prekyslo, pri tomto množstve kvásku je cesto hotové rýchlejšie.
Väčší plech vystelieme papierom na pečenie a dobre vykysnuté cesto prenesieme na plech, buď si pomôžeme valčekom alebo rukami naťahujeme cesto na veľkosť plechu. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minúť podkysnúť.
Zatiaľ si nakrájame na plátky broskyne a pripravíme posýpku zmiešaním všetkých ingrediencií.
Na koláč ukladáme ovocie na husto a pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov cca 20 minút.
Rozvrstvíme posýpku rovnomerne a dopečieme 5-10 minút. Necháme vychladnúť a až potom krájame.